Kočevski dijaki, učitelji in malčki končno v novih prostorih

0

 Po petnajstih mesecih in pol je 14. aprila svoja vrata odprla šolsko-vrtčevska stavba, ki jo je 27. decembra 2012 močno poškodoval požar.

Po petnajstih mesecih in pol je 14. aprila svoja vrata odprla šolsko-vrtčevska stavba, ki jo je 27. decembra 2012 močno poškodoval požar. Obnova stavbe v središču Kočevja, v kateri bodo ponovno nabirali znanje bodoči obdelovalci lesa, mizarji in prodajalci, obenem pa se bo v njej igralo 56 malčkov, je stala dobre tri milijone evrov. Levji delež stroškov, skoraj 2,3 milijona evrov, je krilo šolsko ministrstvo, 590.000 evrov je šola dobila od zavarovalnice, občina pa je plačala preostanek.

Rdeča stavba, podobo katere je krojila arhitektka Zvonka Korošac, ima skoraj popolnoma drugačno notranjo podobo. V traktu pritličja, kjer so bile nekdaj učilnice, je sodobno opremljena lesarska delavnica, v drugem traktu ostaja vrtec Brlogec, ki je večji za eno igralnico. Edina stvar, ki je ostala od nekdanjega šolskega dela stavbe, je freska Andreja Trobentarja. Avla je odprta in zato bolj svetla, nova je razdelilna kuhinja, prav tako ‘klubski prostor’. V prvem nadstropju je deset učilnic, pa tudi knjižnica; izbočeni, dodatno utrjeni del stavbe bo namenjen upravi.

»Izjemno globoko cenimo odločitev države, da nam je priskočila na pomoč in omogočila obnovo stavbe. Od danes bo ključna obveza zaposlenih, da naredimo šolo obiskano in kakovostno,« se je ekipi vlade, ki je prisostvovala odprtju stavbe, zahvalila Meta Kamšek. Ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje je trak pred vhodom v ‘šolski’ del stavbe prerezala skupaj s predsednico vlade Alenko Bratušek, šolskim ministrom Jernejem Pikalom in kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem. Kamškova je dodala, da bodo poleti organizirali šolo oblikovanja, da se bodo povezali z vsemi, ki se ukvarjajo z izdelovanjem lesa, in da bodo obrtnikom omogočili najem njihove sodobno opremljene delavnice.

Obnova stavbe v središču Kočevja je bila sicer končana z več kot poletno zamudo. Kot pojasnjujejo na šolskem ministrstvu, se je rok izvedbe podaljšal zaradi prilagajanja in usklajevanja projektne dokumentacije (geološke analize tal so pokazale, da so ta premehka, zato so del stavbe dodatno utrdili s piloti), ter zaradi ponovitve javnega naročila za dobavo in vgradnjo opreme. Za dobavo pohištvene opreme je bila sklenjena pogodba s podjetjem Lesnina MG oprema (241.244 €), za dobavo in montažo tehnološke opreme kuhinje je bila sklenjena pogodba s podjetjem Kogast sistemi Grosuplje (49.074 €), za dobavo in vgradnjo tehnološke opreme delavnic pa je bila sklenjena pogodba s podjetjem Lestroj Komenda (226.528 €).  Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje AG inženiring, stavbo pa je obnavljalo podjetje CGP Novo mesto.

Dijaki nekdanje Srednje šole Kočevje (leta 2012 je bila šola združena z Gimnazijo Kočevje v en zavod) naj bi se v stavbo preselili nekaj dni po odprtju, malčki pa vsaj tri tedne kasneje. Vrtec Brlogec naj bi – tako so odgovorili v kočevski občinski upravi – vrata vseh štirih igralnic odprl 5. maja.  Petra Šolar

Komentarji