KOLESARSKI IZPIT

0

V torek, 21.5. 2013, se je ob 12. uri s parkirišča pri športni dvorani razlegalo prešerno in glasno vzklikanje petošolcev OŠ Zbora odposlancev, ki so uspešno opravili kolesarski izpit.

Z opremljenimi kolesi, v dobro vidnih jopičih in s štartnimi številkami ter z obvezno čelado na glavi, so najprej prehodili, nato pa v skupinah pod vodstvom učiteljev večkrat prevozili začrtano pot. Na kontrolnih točkah so jih spremljali in opazovali sodniki, ki so jih opozarjali na morebitne napake. Pred izpitno vožnjo so morali pot še nekajkrat samostojno prevoziti, nato pa je šlo zares. Pogumno in samozavestno so se podali še na zadnjo preizkušnjo, ki jo je z manjšimi kazenskimi točkami opravilo vseh 50 učencev.

Za ta dosežek je bilo treba vložiti veliko truda. Najprej so morali učenci spoznati cestno-prometna pravila in predpise, ki so jih spoznavali na predavanjih, pod vodstvom inštruktorja Šole vožnje Herbby in opraviti teoretični izpit. Ker pa samo znanje pravil ni zadosti, so se učenci preizkusili tudi v spretnosti vožnji s kolesom. Na kolesarskem poligonu so vijugali med palicami, vozili osmice, peljali čez različne ovire, med vožnjo prenašali plastenko in se morali ustaviti pred zadnjo oviro. Vse to je pripomoglo k temu, da so vsi učenci, ki so se izpita udeležili pokazali, da se s kolesom lahko samostojno vključijo v promet.

Za pomoč pri izvedbi kolesarskega izpita se učenci in učitelijce zahvaljujemo g. Boštjanu Oblaku iz Šole vožnje Herbby, policistom Policijske postaje Kočevje in članom ZŠAM.

Pa varno vožnjo!

Alenka Vilicer

Komentarji