Kostelski čušpajz, enolončnica, ki pritegne tudi tekmovalce

0

Suša je letos močno oklestila poljščine, zato je zelenjave na kostelskih vrtovih manj kot sicer. A vendarle več kot dovolj, da je Turistično športno društvo Kostel na kmetiji Padovac v Selu pri Kostelu pripravilo že dvanajsto tekmovanje v kuhanju čušpajza, posebne kostelske jedi. Ta je bila nekoč na krožniku pri sleherni hiši na Kostelskem, zato jo danes znajo kot tradicionalno enolončnico skuhati tako starejši, kot tudi mlajši. Čušpajz je pravzaprav mešanica jesenskih dobrot z vrta, z malo pustega mesa, vse ostalo pa je »skrito« v začimbah. Tekmovalci, ki so kuhali v devetih kotličkih, postavljenih na plin, so se izkazali z mojstrskim obvladovanjem temperature in seveda mešanjem začimb tako, da je imela tričlanska žirija, ki jo je vodil Leon Pogelšek, veliko dela, o najbolj skuhanih pa so odločale podrobnosti. Ekipa Žaga pri Kostelu, ki jo je poleg Nataše Letig Žagar sestavljala tudi njena mama Branka Letig, je z nekaj točk prednosti zasedla prvo mesto pred domačijo Jesenov vrt, za katero sta kuhala Aljoša Beljan in Ana Dobrič. Najstnici Djana in Rebeka Padovac sta se zelo lepo odrezali in Izletniški kmetiji Padovac, ob pomoči babice Anice, priborili tretje mesto. »Poleg govejega in svinjskega mesa, ki ga je sicer za vzorec, je v našemu kotličku v izdatnih količinah brbotala sesekljana čebula, koleraba, krompir, zelje, korenček… Vsebini, ki je bila, kot se je izkazalo, zmagovalna kombinacija, smo dodali nekaj začimb,« je dejala Nataša Letig Žagar. Sicer so vse skuhane dobrote kmalu po razglasitvi tekmovanja šle v želodce, to podeželsko prireditev, ki je bila hkrati priložnost za družabno snidenje, pa si je ogledalo veliko ljudi. »Znova se je izkazalo, da taki dogodki povezujejo ljudi in odpirajo vrata novim znanstvom. Še posebej z velikim obiskom mlajših, ki jim očitno sicer ni mar za gastronomsko izročilo svojih prednikov,« je dejal dr. Stanko Nikolič, neutrudni predsednik TŠD Kostel.

(mgć)

 

Komentarji