Kraljica športa ima velik potencial tudi v Kočevju

0
Utrinek z mnogoboja v januarju 2017

Začetki kluba

Atletski in maraton klub Kočevje pod vodstvom Feliksa Papeža, sicer trenerja in predsednika atletskih trenerjev Slovenije je v Kočevju prisoten že vrsto let. V njem so se in se še vedno kalijo mladi atleti, ki dosegajo lepe uvrstitve na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Začetki kluba so bili povezani s šolo Brigite Bukovec, s katero so sodelovali prvo leto, nato pa so se odločili za samostojno pot. Sprva so se srečevali s pomanjkanjem kadra, kar je Feliksa vzpodbudilo k dodatnemu izobraževanju, ki ga je nazadnje nadgradil v naziv Trener specialist atletike. »Z leti smo veliko pridobili na kvaliteti, a se še vedno srečujemo s kadrovsko problematiko. Zgodi se, da se kader izšola, a ne vztraja v tej panogi. Potrebno je biti popolnoma predan in imeti ta šport zelo rad, da lahko znanje preneseš naprej. K sreči se stanje z letošnjim letom izboljšuje, pridobili smo nekaj strokovnega kadra, s katerim bomo kočevsko atletiko popeljali še višje,« je komentiral stanje v domačem klubu. V AK Kočevje je sicer treniralo kar nekaj perspektivnih atletov, ki so tudi na mednarodni ravni dosegali dobre rezultate. V reprezentanci sta bila domačina Anja Pugelj in Peter Vidmar, v zadnjem času pa zelo uspešna mladinska reprezentantka Kim Ameršek, ki je z letošnjim letom prestopila v drug klub, a se kljub temu še vedno kdaj udeleži treninga na domačem terenu.

Dodana vrednost kočevskemu športu

Pomemben pečat športu na Kočevskem dodajajo z vsakoletno organizacijo Teka Veronike Deseniške, ki so ga do leta 2015 izvedli kar 21-krat. Lansko leto je omenjeni tek odpadel, a ga bodo letos zato izvedli v novi obliki, malo drugače. Odvijal se bo namreč 9. septembra v sklopu Tedna teka in bo prvič potekal tudi po ulicah Kočevja s startom v centru. »Sicer se Teka Veronike Deseniške navadno udeleži 230 do 280 ljudi vred z otroki, a je število težko napovedati. Letos pričakujemo, da bo naraslo na približno 500 tekačev v enem dnevu, kar bi za nas pomenilo že kar velik uspeh.«

Treningi atletike se za otroke navadno začnejo že v predšolskem obdobju. V klubu pod budnim očesom vaditeljev in trenerja sicer trenira več različnih starostnih skupin- od najmlajših, ki atletiko spoznavajo skozi igro, do mladincev, članov in rekreativcev, ki šport jemljejo bolj resno. Vsako leto v Medulinu potekajo tudi enotedenske intenzivne priprave. Treningi so razporejeni skozi cel dan, intenzivno pa se trenirata vzdržljivost in hitrost. Poleg tega imajo atleti in trenerji priložnost druženja s sovrstniki iz drugih klubov ter deljenja izkušenj in informacij.

Del kluba predstavlja tudi ekipa približno 25 atletskih sodnikov, ki pomagajo pri izvedbi tekmovanj ne le na domači, temveč tudi na mednarodni ravni. Sodniki so pomemben del Občinskega prvenstva v atletiki, ki ga klub organizira vsako leto aprila in se ga udeležijo najboljši športniki šol občin Kočevje, Ribnica in Sodražica. Sodniško ekipo s svojim znanjem in kompetencami med drugim bogatita tudi mednarodna sodnica ter glavna štarterka.

Za obnovitev atletske steze

Letos januarja so v Kočevju organizirali mnogoboj, katerega so se udeležili tudi kočevski podžupan Roman Hrovat, nekdanji skakalec s palico Jure Rovan ter predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ki si je ogledal kočevske športne objekte in bil z videnim zelo zadovoljen. »Ko govorimo o atletiki, imamo v Kočevju zanjo kar dobre pogoje. Morda bi bilo potrebno počasi že razmišljati o obnovi atletske steze na stadionu, saj pogojev za večje tekmovanje v Kočevju trenutno ni. V naslednjem letu aprila nameravamo organizirati državno prvenstvo v dolgih tekih, kar je tudi edina disciplina, ki jo lahko organiziramo.« Za izvedbo vseh ostalih tehničnih disciplin žal stadion ni primeren zaradi trdote tartana, prav tako problem predstavlja tudi za bolj zahtevne mladinske in članske treninge, saj se tako lahko poveča možnost poškodb, ker gre za specifične treninge. »Leta pač naredijo svoje. Še vedno je to spomenik Občine Kočevje, saj vsaka občina nima 400-metrskega stadiona in menim, da moramo to ceniti in spoštovati,« je ob koncu pogovora sklenil Feliks Papež.

E.M.

Komentarji