Krompir je najdlje vrgel Denis Sevnšek iz Kočevja

0

Tekmovanje v metu krompirja.

Družba fantov in deklet iz Nemške vasi pri Ribnici, je pred domačo cerkvijo sv. Lenarta pripravila že deveti družabni dogodek, edinstven pri nas, tekmovanje v metu krompirja.

Lanski rekord, ko je bila prireditev zaradi dežja prestavljena ter je nastopilo kar 110  tekmovalcev, letos ni bil podrt. Kljub sončnem popoldnevu, se jih je izza črte, od koder so fantje, dekleta ter otroci proti cilju lučali krompirje različnih velikosti, tega prestižnega tekmovanja udeležilo 80 tekmovalcev. Tudi rekord  Petra Gradišarja  izpred  dveh letih, ko je krompir vrgel 101,9 metra ni bil podrt. Je pa zmaga tudi  letos šla v Kočevje. Najdaljši met, 97 metrov, je v prvem poskusu dosegel Denis Sevnšek. Izpeljali so tudi izbor za najtežji krompir. Lani je najtežjega prinesla  Marinka Prelesnik, ki tehtal je neverjetnih 1250 gramov. Letošnji iz njive Toneta Bojca pa 823 gramov.

»Kaže, da se je to tekmovanje dodobra prijelo in je postalo eno od  večjih v deželi suhe robe » je dejal  Matjaž Pogorelec in se ozrl proti desetemu tekmovanju  drugo leto.

In kako se je tekmovanje začelo?  Leta 2007 so sosedje,  Matjaž Pogorelec, Miran Šilc in Uroš Klun v bližnji oštariji stavili kdo bo  kako stvar vrgel dlje. Naslednji dan pa določili, da bo to krompir. Priči prvega uradnega tekmovanja sta le dve ženski, ki sta na sosedni njivi kopali krompir. Že drugo leto je tekmovanje postalo bolj obiskano, zadnjega pa okoli sto.

 

Komentarji