Lesce- Firefighter combat challenge

0

Izziv, ki pokaže vse odlike gasilcev: adrenalin, moč, pogum in vztrajnost.

Firefighter Combat Challenge – najtežji dve minuti v športu, je tekmovanje, ki je temelj »našemu« gasilskemu delu in spodbuda za pripravljenost na brezkompromisne in težke situacije, je izziv, ki pokaže vse odlike gasilcev: adrenalin, moč, pogum in vztrajnost

Kako poteka tekmovanje?

Gasilci tekmujejo v popolni operativni opremi, ki je težka 25 kilogramov. Preteči morajo po stopnišču v tretje nadstropje in s seboj nesti 20 kilogramov zvite cevi. Ko pridejo do vrha, odložijo cev in po vrvi potegnejo 20 kilogramov težko utež 12 metrov visoko, nato stečejo po stopnicah navzdol. Na poligonu tekmovalci s težkim kladivom udarjajo po železni kladi, ki jo morajo premakniti za en meter. Med ovirami tečejo 20 metrov, vzamejo polno cev z vodo in jo vlečejo nazaj 20 metrov ter z vodo zbijejo tarčo. Spustijo cev in zagrabijo 80 kilogramov težkega ponesrečenca, ki ga vlečejo 30 metrov do cilja.

22.8. in 23.8. so na letališču v Lescah prostovoljni gasilci iz cele Slovenije ponovno pripravili spektakel, ki je pritegnil skoraj 300 tekmovalcev in že prvi dan več kot tisoč gledalcev in glasnih navijačev, Najtežji dve minuti v športu, Firefighter Combat Challenge.

Tekmovanja so se udeležili tudi predstavniki PGD Stara Cerkev: Tamara Dulmin, Alen Henigman, Špela Vovko in Sebastjan Vovko.

V kategoriji posamezno do 40 let, je Sebastjan osvojil 3. mesto, prav tako je 3. mesto pri ženskah osvojila Špela. Špela in Sebastjan sta nastopila tudi v mešanem tandemu, kjer sta osvojila 3.mesto. V ženskem tandemu pa sta Špela in Jamie (Fire department Austin USA) z veliko prednostjo ugnali vso konkurenco in zasluženo osvojili 1. mesto. Sebastjan je nastopil tudi v ekipi HAIX team Slovenia skupaj z Anžetom Habjanom, Domnom Pavličem, Gregorjem Stanonikom in Maticem Zupanom, ki so v kategoriji štafet prepričljivo in z novim rekordom pometli z vso konkurenco in se ponovno povzpeli na najvišjo stopničko.

Vsa država je lahko ponosna na dosežke naših fantov in deklet. Šest let zapored, po petih najbolj prestižnih tekmovanjih po Evropi, se bodo le najboljši lahko pomerili na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike. Slovensko reprezentanco,  prostovoljno ekipo, ki z vsakim tekmovanjem podira rekorde, sestavljajo: Anže Habjan (PGD Podnart), Domen Pavlič (PGD Begunje), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Sebastjan Vovko (PGD Stara Cerkev) in Matic Zupan (PGD Moste).

Zmagovalna ekipa HAIX team Slovenia (od leve Domen Pavlič, Anže Habjan, Gregor Stanonik, Sebastjan Vovko, Matic Zupan)

Poudariti je treba, da fantje, poleg službe, aktivno sodelujejo v svojih matičnih prostovoljnih gasilskih enotah, kjer pomagajo reševati življenja, pomagajo pri sanacijah škode po naravnih nesrečah in ujmah. Njihova psihofizična pripravljenost je prednost pri delu, ki so mu predani. To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo naši srčni gasilci. In le tako, ko so v najboljši formi, lahko kadarkoli in kjerkoli pomagajo.

PGD Stara Cerkev

Komentarji