Likovna zbirka Riko 2016 na ogled v Miklovi hiši

0

V Galeriji Miklova hiša v Ribnici so v petek odprli že tradicionalno decembrsko razstavo iz Likovne zbirke Riko z naslovom Izseki – Preseki. Kot je dejala kustodinja razstave Polona Lovšin, je tokratna razstava že trinajsta, zbirka pa obsega več kot tristo slikarskih in kiparskih del najpomembnejših slovenskih umetnikov od konca 19. stoletja pa do danes.

Ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno politiko ter mecensko držo, zasleduje in podpira presežke sodobne slovenske umetnosti. Podjetje Riko pa jo stalno dopolnjuje, zadnja leta predvsem z obsegom stvaritev sodobne umetnosti.

Razstavo je odprl minister za kulturo Anton Peršak, ki je še posebej izpostavil pomembnost gospodarstvenikov, ki prepoznavajo pridih kulture v svojemu vsakdanjemu delu. Eden izstopajočih med njimi je zagotovo Janez Škrabec, je poudaril Peršak. V Riko zbirko 2016 so uvrščena dela Uroša Abrama, Jasmine Cibic, Nine Čelhar, Staša Kleindiensta, Zmaga Lenárdiča, Radenka Milaka & Romana Uranjeka, Uroša Potočnika, Marka Požlepa, Arjana Pregla in Ane Sluga. Razstava je bila na ogled do 15. januarja.

I. L.

Komentarji