Ljubezen do sobnih rastlin

0

Medtem ko vrtnemu oblikovanju namenjamo veliko pozornosti, pa se zdi, da je notranje oblikovanje z rastlinami kar malo zapostavljeno. Res je, da smo v notranjih prostorih precej omejeni s potrebami rastlin po svetlobi in toploti, a so lahko zanimiva popestritev prostora. Kako jih lahko ponovno oživimo?

Sobne rastline, ki izvirajo iz različnih klimatskih področij za svojo rast in razvoj potrebujejo svetel in neogrevan prostor. V pretoplem prostoru bodo poganjki sicer odganjali, vendar bodo šibki, rastlina pa bo kmalu podlegla različnim boleznim ali škodljivcem. Veliko sobnih rastlin je nameščenih v prostorih, ki so pozimi ogrevani. Tem je potrebno zagotoviti primerno vlažnost in hranila tudi v zimskih mesecih.

Izberimo najboljša hranila

V zimskem času se presajanju rastlin posvetimo samo v primeru, da rastlino s tem rešimo pred propadom. Večina zdravih rastlin v tem obdobju miruje in presajanja ne potrebuje. Če pa se le odločimo, si priskrbimo visoko kakovostno pet komponentno zemljo balkonia, edino orhideje presadimo v poseben substrat specialna zemlja za orhideje, in sicer v številko ali dve večji lonček. Tudi pozimi brez hranil ne bo uspeha. Pri dognojevanju se držimo pravila, da večino rastlin redno tedensko dognojujemo v času intenzivne rasti (pomlad, poletje, zgodnja jesen). V centralno ogrevanih prostorih sobne rastline zaradi visokih temperatur rastejo tudi pozimi. Rast je zaradi krajšega dneva nekoliko šibkejša, zato je dovolj, če jih dognojujemo enkrat mesečno.

Za dognojevanje zelenih rastlin (difenbahija, fikus, dracena …) uporabimo izredno praktično gnojilo v obliki šumečih tablet tabs za zelene rastline. Da pa bi nas listje očaralo s svojim bliščem in bi se s tem izognili prahu, popršimo po površini z balzamom za liste. Paziti moramo tudi, da ne pozabimo na dognojevanje rastlin, ki v zimskem času cvetijo. To so predvsem božična zvezda, božični kaktus, vitezova zvezda, kamelija, azaleja, ciklama in kalanhoja. Ne pozabimo tudi na dognojevanje vijolic, ki cvetijo vse leto. Za dognojevanje vseh cvetočih sobnih rastlin uporabimo gnojilo tabs za cvetoče rastline. Preprosto stopimo 1 šumečo tableto v litru vode, s katero zalijemo svoje lepotice. Tiste, ki cvetijo pozimi, dognojujemo enkrat na teden, ostale pa enkrat mesečno.

Orhideje presajamo med počitkom

Skoraj ni družine, kjer ne bi imeli vsaj ene orhideje. Posebno smo ponosni, kadar orhideje na mirnem in svetlem mestu ponovno zacvetijo, nekatere še bujneje kot ob nakupu. Prepričani smo, da se s skrbno nego in pravimi sredstvi da doseči odlične rezultate. Ker večina orhidej pozimi počiva, lahko čas izkoristimo za presajanje. Skrajni čas je, ko večina korenin raste mimo lončka. Najbolj primerno je takoj po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti. Pri presajanju orhidej je ključnega pomena pravilna izbira substrata.

Za bujno cvetenje, zdravo rast in razvoj priporočamo presajanje rastlin vsaki dve leti oziroma vselej, če je lonček postal premajhen. Uporabimo kakovosten substrat specialna zemlja za orhideje, ki ima posebej prilagojeno sestavo: borovo lubje, kokosova vlakna, šotni mah in perlit. Njegova sposobnost je, da: dobro sprejema vodo in hranila, ohranja stabilno strukturo, ne razpada oz. ne gnije, nudi zadostno oporo rastlinam in omogoča dobro rast korenin, v lončku tvori zračne žepke, ki omogočajo dobro izmenjavo plinov. Poskrbeti pa moramo tudi za gnojenje. Najbolje je to opraviti s polurnim namakanjem, ko v 3 litrih vode raztopimo 1 šumečo tableto tabs za orhideje, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. V zimskih mesecih gnojenje občutno zmanjšamo. Zato zdaj dognojujemo največ enkrat mesečno, v času vegetacije pa vsaj enkrat tedensko. S tem poskrbimo za zdravo rast in bujno cvetenje.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Komentarji