Mamica, očka, kupi mi……..

0

Prihaja praznični december in v naše domove drug za drugim prihajajo trije dobri možje, ki razveseljujejo nas in naše otroke. Veselo in sproščeno praznično razpoloženje pričaramo tudi z obdarovanjem.

Prihaja praznični december in v naše domove drug za drugim prihajajo trije dobri možje, ki razveseljujejo nas in naše otroke. Veselo in sproščeno praznično razpoloženje pričaramo tudi z obdarovanjem. Darilo je lahko družinski izlet, pravljičnega  večera doma,pa vendar;  za naše najmlajše je zanimivo darilo največkrat igrača.

Kaj in kako izbrati, se starši največkrat vprašamo, ko se znajdemo v trgovinah kjer se  police šibijo pod težo bleščečih igrač. Starši ne vedo kaj kupiti, nekateri ne zmorejo, drugi z debelejšo denarnico pa kupujejo vse  po vrsti. Ni res vsaka igrača najboljša-igrača je sicer lepa, bleščeča, pritegne otrokovo pozornost vendar jo otrok kmalu odloži.

Kako izbrati dobro, zanimivo in poceni igračo za svojega otroka? Merila so zahtevna, gre za psiho-pedagoške zahteve po ustreznosti igrače z vzgojnega vidika in možnosti načina igranja z njo, tu so  zahteve o tehnološki in higienski neoporečnosti materiala,  zahteve o skladnosti glede estetskih meril, zahteva o pravilnem razmerju med vrednostjo igrače in njeno ceno. Praktično ni igrače, ki bi v podrobnosti zadostila vsem merilom, vendar si starši lahko pomagajo  z osnovnimi kriteriji, da bo izbor ob nakupu lažji.

Staro pravilo, ki velja še danes je, da otroka najbolj razveseli igrača, ki jo je pred njegovimi očmi izdelal očka, mamica, skratka, nekdo, ki ga ima rad. Žal je danes vse manj časa za te aktivnosti, po drugi strani pa z rastjo otrok potrebuje igračo, ki koristi njegovemu psihofizičnem razvoju.

Igrače lahko delimo na konstrukcijske igrače (lego sistem,) ljubkovalne igrače (mehke igrače) igre s pravili ali družabne igre ter igrače za gibalni razvoj otroka (žoge). Pri izbiri nujno upoštevamo otrokovo starost. V prvih mesecih življenja je otroku najbolj potreben stik z vami: vaš obraz, lasje ali prsti so otrokova najljubša igrača. Temu se kasneje pridruži ropotuljica, predmeti iz vsakdanjega okolja: lončki, kuhalnice; igrače pisanih barv, vrtljive in tiste ki se zibljejo nad otrokovim vozičkom. Še posebej so priporočljive tiste, ki se oglašajo, če otrok maha z njimi. Poskrbite za velike pisane balone, za smejoče obraze na plišastih igračah. Ker bo stvari otrok nesel v usta pazite na ostre robove in kvaliteto barv. Nepogrešljive so glasbene skrinjice, ogledalca, kjer bo otrok pričel spoznavati samega sebe.

Dvoletnik bo vesel igrače, ki jo lahko vleče seboj na kolesih ali igrače na kateri lahko sedi in se z nogami odriva. Plišaste igrače naj bodo v velikosti otroka,tako se bo vaš nadobudnež valjal, stiskal in objemal s svojim medvedkom. V tretjem letu je otrok  že zrel za sestavljanke, ki naj bodo v začetku večje, za nizanje  barvnih  kroglic. Štiriletnik   postaja vse bolj družaben. Ponudite mu družabne igre (od preprostega Človek ne jezi se do Detektivskih namiznih iger);V bolje založenih trgovinah z igračami jih imate na pretek. Paziti je pa treba, da pravila niso prezahtevna. Običajno je na igračah z znakom »dobra igrača« tudi obrazložitev komu je igra namenjena, kakšna so pravila.

Petletnik potrebuje  interaktivne igrače in tiste ki vzpodbujajo njegovo radovednost. Otrok rad oponaša odrasle zato poiščite v trgovinah komplete iger za spoznavanje poklicev na primer zdravniško ordinacijo. Ne kupujte za vsak poklic vsega-uporabite svojo domišljijo- izrežite papirnat denar, staro škatlo uporabite za blagajno. Svoji deklici v tej starosti privoščite dojenčka, ki ga bo negovala, hranila, previjala.

Po petem letu so primerne različne igre asociacij ali zloženk-tu otrok že spoznava prve črke in številke. Otrok v tej starosti potrebuje gibanje zato so dobrodošle  žoge,otroška kolesa najbolj pa so zanimive igrače vseh vrst konstruktorjev. Ne pozabite žebljičke, plastelin, knjige, barvice, otroški glasbene instrumente, daljnogled, škarjice za papir….

Zgolj kupiti igračo ni dovolj; otroku jo moramo predstaviti, razložiti pravila igre.

Kaj pa cena? Vrednost igrače preprosto izračunamo tako, da ceno igrače delimo z minutami, ko se z otrok z njo igra. Nikar pa ne pozabimo na vrednost doma narejenih igrač. Pa naj bo to preprosta ropotuljica iz jogurtovega lončka v kateri so fižolčki ali pa brenkalo iz stare plastenke.

I. Robič, Vrtec Kočevje

Komentarji