Medalje ribniških plavalcev na državnih prvenstvih

0

Konec januarja in v začetku februarja so potekala državna prvenstva v plavanju v kategorijah mlajših dečkov in mlajših deklic, starejših dečkov in deklic, kadetov, mladincev in članov. Ribniški plavalci so 47-krat stali na stopničkah. Osvojili so trinajst zlatih, trinajst srebrnih, štirinajst bronastih medalj ter šest zlatih in eno srebrno diplomo. Pri mlajših dečkih in mlajših deklicah pa so osvojili ekipno tretje mesto in se prvič v zgodovini plavalnega kluba zavihteli na stopničke.

Robert Lovšin, ki obiskuje četrti letnik kočevske gimnazije, prvo ribniško plavalno ime, je med mladinci v absolutni kategoriji ubranil naslov najhitrejšega Slovenca in v zbirko ducata kolajn dodal še eno žlahtno.

Do zmage v absolutni kategoriji je zopet prišla Lucija Kous na 50 m hrbtno in k temu dodala še 3. mesto na 100 m hrbtno.

Tako množična bera kolajn na letošnjem državnem prvenstvu in tudi lanski izidi nedvomno potrjujejo kakovostno rast kluba. S tem se strinja tudi glavni trener Miha Koren, ki je v Ribnici že deseto sezono. »Nekateri plavalci se že počasi dotikajo vrha kakovostnega razreda, še veliko pa je treba postoriti, da bi se na gladini tudi obdržali. Ob 50-metrskem bazenu v domačemu kraju, ki je  zgolj  želja, pa bi bila ta pot veliko krajša,« je prepričan izjemen strokovnjak, svoj čas tudi slovenski reprezentant.

Za vse prejemnike kolajn in druge  nastopajoče  na državnih prvenstvih so pripravili  krajši sprejem, še posebej se je za doseženo plavalcem in strokovnem vodstvu  ter vsem drugim, ki zvesto stojijo ob plavalcih, zahvalil Vinko Levstek, predsednik Plavalnega kluba Ribnica.  V Plavalni klub Ribnica je vpisanih 268 otrok, od tega jih je trenutno 75 vključenih v  tekmovalno selekcijo. Za delo skrbijo trije profesionalni trenerji in več učiteljev plavanja.

Kot prvi so se v boje za državne naslove podali kadeti, mladinci in člani v ljubljanskem Tivoliju. Prvo ribniško ime je bil Robert Lovšin, ki je v absolutni kategoriji ubranil naslov najhitrejšega Slovenca na 100 m delfin, temu dodal še zmago na 50 m delfin, 2. mesto na 50 m in 100 m prosto, ter 3. mesto na 200 m delfin in 100 m mešano. Do zmage v absolutni kategoriji je zopet prišla Lucija Kous na 50 m hrbtno in temu dodala še 3. mesto na 100 m hrbtno. Tretje mesto v absolutni kategoriji pa je osvojila tudi mešana štafeta na 4x 50 m mešano v postavi Lucija Kous, Tim Zobec, Robert Lovšin in Gaja Radivojević.

Med kadetinjami so se zelo izkazale Maša Lovšin z 2. mestom na 50 m prosto in 3. mestom na 100m hrbtno in 200 m hrbtno, poleg nje je Nadja Padar osvojila 2. mesto na 50 m hrbtno, Ana Kastigar je osvojila 3. mesto na 200 m in 400 m prosto. Tretje mesto pa je osvojila tudi Gaja Radivojević na 50 m hrbtno.

Omenjena četverica je v štafeti 4x 50 m prosto osvojila 2. mesto, na 4×100 m prosto, 4x100m mešano in 4x50m mešano pa 3. mesto.

Teden dni za njimi so se od 2. do 4. Februarja v mariborskem bazenu Pristan borili za državne naslove dečkiin deklice. Najvidnejša med Ribničani sta bila Maja Levstek in Filip Čirović. Maja je postala kraljica hrbtnega stila, saj je osvojila trojno krono najboljše plavalke na 50 m, 100 m in 200 m hrbtno. Temu je dodala še srebro na 50 m delfin. Z največjim številom stopničk pa se lahko pohvali Filip Čirović, ki je slavil na 100 m mešano, drugo mesto je osvojil na 200 m in 400 m mešano, tretje mesto pa na 50 m in 100 m prsno. Diplomo za drugo mesto na 800 m prosto pa je osvojila Hana Starc.

Še teden dni za njimi pa so se za naslove najmlajših prvakov v celjskem Golovcu potegovali mlajši dečki in mlajše deklice. Prvo ime med ribniškimi dekleti si je priplavala Olja Radivojević, ki je postala državna prvakinja na 100 m, 200 m in 400 m prosto, drugo mesto pa je osvojila na 50  m prosto in 100 m mešano. Med fanti si je najvidnejše uvrstitve  priplaval Maks Kastigar z osvojenim 2. mestom na 200 m prosto in 100 m hrbtno, ter 3. mesto na 100 m hrbtno, 100 m prosto in 400 m prosto. Izkazala se je tudi Zara Ćirović z šestimi zmagami v mlajši kategoriji na 50 m, 100 m in 200 m hrbtno, ter 50 m delfin, 100 m prosto in 100 m mešano.

Kot že rečeno, za piko na I vseh prvenstev pa so poskrbeli naši najmlajši plavalci in plavalke, ki so v konkurenci 28 slovenskih klubov na koncu osvojili zgodovinsko  tretje mesto, za kar so bili zaslužni poleg že omenjene trojice še Lovro Čirović, Maj Ocepek, Liam Lovšin, Jaka Petek, Teo Starc, Aljaž Vavtar, Nik Blatnik, Mitja Turk, Marta Arko, Ema Zbašnik, Neli Škaper, Hana Adamič, Hana Đukić, Dorotea Vlahov in  Lana Mihelič Poje.

(mgć)

Komentarji