Medvedova pot in Učilnica v naravi čakata na prve obiskovalce

0

Morda je komu pogled na poti mimo Jasnice že ujel eno od novih razlagalnih tabel?

Lokacije Medvedove poti

Razlagalna tabla označuje eno od postaj na Medvedovi poti, ki poteka od Jasnice do meje na reki Kolpi. Kočevska je prostor, kjer se križajo življenjske poti ljudi in medvedov. Z namenom, da medveda bolje spoznamo, smo zasnovali Medvedovo pot. Sestavljena je iz treh postaj in Male medvedove poti, kratke krožne učne poti. Vsaka od postaj, ki stojijo na Jasnici, na odcepu za Colnarje in pri centru TRIS v Vasi, po svoje predstavljajo medveda in odnos do njega kot našega sopotnika. Mala Medvedova pot, ki poteka po delu gozdne učne poti Rožni studenec, z izhodiščem pri Mrzlem studencu, pa je namenjena predvsem spoznavanju medveda, domačina.

Druga novost, ki smo jo pripravili za obiskovalce gozdne učne poti Rožni studenec pa je Učilnica v naravi. V naravi se najlažje učimo o naravi, še posebno, če znanje pridobivamo skozi igro in raziskovanje. Na jasi pri Mrzlem studencu smo zato okrog že obstoječega objekta – »jurčka« postavili učne pripomočke, kjer lahko z gozdnim pedagogom spoznavamo različne lastnosti lesa, potovanje zvoka in snovi v lesu, pomen gozda za zadrževanje vode, snovi in energije ter ravnovesje v naravi.

 

Del ekipe, ki se je trudila pri postavljanju Učilnice v naravi in Medvedove poti (foto: K. Konečnik)

Medvedova pot in Učilnica v naravi sta bila urejeni konec aprila, v okviru aktivnosti Zavoda za gozdove Slovenije na IPA projektu »Skupaj ohranjajmo življenje in bogastvo narave za prihodnje rodove – Sožitje«.

Vse razlagalne table in tablice so izdelane trojezično, v slovenščini, hrvaščini in angleščini. Zasnovo smo pripravili sodelavci na Območni enoti Kočevje, Maruša Šulentič, Zoran Bitorajc in Katja Konečnik, ideje za razlagalne table smo izpilili skupaj z urejevalcem besedil, Davidom Šušlom in oblikovalcem Tadejem Šulmanom, dopolnili smo jih z odličnimi fotografijami naših naravoslovnih fotografov in risbami Beti Malinovič, učne pripomočke je po načrtih Mateje Dekleva izdelal Anže Kobola, za postavitev vse opreme in ureditev poti pa so poskrbeli na Recinku d.o.o..

Torej, če vas bodo toplo sonce in daljši dnevi pripravili do izleta v naravo, vas vabimo, da se ustavite ob Medvedovi poti ali pa obiščete Učilnico v naravi.

Več o projektu na spletni strani: www.ipa-sozitje.si

Katja Konečnik

Zavod za gozdove Slovenije

Območna enota Kočevje

Komentarji