Mladi planinci osvojili Blegoš (1526 m)

0

Vreme nam kar tri leta ni bilo naklonjeno, da bi se lahko povzpeli na Blegoš. Tokrat pa nam je le uspelo. Kljub hladnemu jutru, smo se mladi planinci zbrali v soboto, 17. 11. 2018 in se že ob sedmi uri odpeljali proti Škofji Loki v Poljansko dolino.

Iz Hotavelj smo se z avtobusom povzpeli po ozki cesti do vasi Leskovica. Občudovali smo naravo in opazili, kako visoko v hribih imajo ljudje kmetije. Izstopili smo na začetku vasi, kjer stoji nekdanja osnovna šola. Zaradi mrzlega vetra smo se nastavljali toplim sončnim žarkom. Preden smo se podali na strmo pot, smo se okrepčali z dobrotami iz nahrbtnikov. Še pred središčem vasi pa je že bila pred nami prva strmina, ki smo jo morali premagati. Leskovica je majhna vas, kjer stoji cerkev sv. Urha ter čudovite hiše, okolico pa obdajajo urejene zelene košenice. Pot se je potem malo poravnala, sledili smo makadamski poti, v globinah so šumeli gorski potočki. Opazovali smo, kako voda preskakuje skale in hiti v dolino.

Naša pot se je nadaljevala skozi mešani gozd in nas pripeljala do zavetišča gorske straže na Jelencih. Skozi smrekov gozd nas je označena pot vodila naprej, strmina pa še kar ni popustila. Končno smo pred seboj zagledali dolgo pričakovano kočo na Blegošu. Na naše presenečenje pa … vodnica Zinka kar veselo mimo koče! Kot pravi planinčki smo ji sledili. Čakal nas je vzpon na kopast travnati vrh. Ves trud je bil poplačan s čudovitim razgledom na naše Alpe s Triglavom. Na vrhu pa je naše novinčke čakalo presenečenje, krst s smrekovo vejico. Pa saj ni bolelo.

Sledil je spust do koče na Blegošu, v kateri je bilo zelo prijetno. Po počitku v koči in vsemu, kar spada zraven, nas je čakal še sestop do avtobusa.

Tudi tokrat smo se vrnili domov, polni novih dogodivščin in lepih vtisov.

Nadja Oberstar

Komentarji