MLADI ZELIŠČARJI

0

Tudi v letošnjem šolskem letu je na OŠ OB RINŽI potekal zeliščarski krožek pod vodstvom mentorja gospoda Alojza Vidica in učiteljice Jane Pugelj.

Tavžentroža je simbol zeliščarskega krožka (Foto: g. Alojz Vidic)

Ideja za to dejavnost se je porodila na naravoslovnem dnevu petošolcev v šolskem letu 2009/10, ko jim je gospod Vidic, priznani zeliščar iz Konca vasi, predstavil pomen zdravilnih rastlin z degustacijo zdravilnih čajev. Prvi radovedneži so se poučili o zdravilnih rastlinah v šolskem letu 2010/11. V letošnjem šolskem letu 2012/13 se je na povabilo k sodelovanju odzvalo 6 učencev iz  4.  in 5. razreda.  Gospod Vidic jim je najprej podal nekaj informacij o pomenu in zgodovini zeliščarstva, o nabiranju, sušenju in shranjevanju zdravilnih rastlin in o uporabi le teh. Izvedeli so, da lahko poleg čajev in čajnih mešanic iz zdravilnih rastlin izdelamo tudi sveže sokove, olja, tinkture, mazila…ter jih uporabimo za masaže, obkladke, kopeli, inhalacije…V gospodinjski učilnici sva pripravila čajanko, na kateri so otroci sodelovali pri pripravi čajev, spoznali postopek priprave, okusili različne čaje, si zapisali recepte zanje in izbrali najboljši čaj. V jesenskem in zimskem obdobju so predelali teoretične vsebine ob projekciji barvnih fotografij rastlin  (uporabni deli, zdravilne lastnosti, pripravki, recepti). Otroci so v vsaki učni uri povedali tudi svoje izkušnje v povezavi z obravnavanimi zdravilnimi rastlinami. V spomladanskem obdobju so se odpravili  v gozd in na travnike v okolici šole in zdravilne rastline prepoznavali ter jih občutili (otipali, povohali, okusili…). Naučili so se tudi, katere so rastline, ki si jih le ogledajo in ne rokujejo z njimi, ker so strupene oz.  zelo strupene že na dotik. Učenci, ki so redno obiskovali krožek in z lastno aktivnostjo pokazali zanimanje za to področje naravoslovja, so prejeli zgoščenko s fotografijami vseh obravnavanih zdravilnih rastlin.

Najlepše se zahvaljujemo gospodu Vidicu za prostovoljno delo z mladimi in predajanje dragocenih znanj za bolj zdravo življenje.

Jana Pugelj

Komentarji