Na kaj morate biti pozorni pri nakupu klimatske naprave?

0

*Oglasno sporočilo*

Ugodni pogoji za delo in bivanje so pri človeku omejeni na dokaj ozko klimatsko območje. Tako premrzlo in presuho okolje kot tudi previsoka temperatura in vlaga negativno vplivajo na bivanje in delovne pogoje in s tem na ugodje in delovno učinkovitost. Naj vam vročina ne pride do živega, ohladite se s klimatsko napravo, ki je primerna za vaše potrebe in žep.

Klimatsko napravo izberemo glede na obliko prostorov, možnosti namestitve, razporeditev opreme v prostorih in glede na to, kje se ljudje v prostorih največ zadržujejo.

Stenske klimatske naprave so primerne skoraj za vsak prostor. Vedeti pa je potrebno, da je tok zraka usmerjen v ožjem pasu, ki naj ne bi bil usmerjen neposredno v ljudi. V kolikor želimo imeti poleg klimatiziranega tudi zelo čist zrak, ki bo vseboval tudi zadosti negativnih ionov, potem izberemo klimatsko napravo z vgrajenim ionizatorjem in aktivnim elektrostatičnim filtrom.

V kolikor je strop v prostoru spuščen vsaj 30 cm, višina prostora pa ni nižja od 2,5 m, potem je idealna rešitev kasetna klimatska naprava. Ta je v celoti vgrajena v spuščen strop, na stropu pa je vidna samo maska z rešetko vstopnega zraka in štiristranski izpih klimatiziranega zraka.

Najpogosteje prodajane klimatske naprave so inverterske, moči 3,2-3,5 kW, saj z njimi lahko hladimo prostore velike do cca 60 m2. Visoko učinkovita klimatska naprava bo med delovanjem s polno močjo porabila za približno 10 centov elektrike na uro, zaradi česar bo vaš račun za hlajenje v letnih mesecih višji za približno 30 €, saj inverter klimatska naprava ne deluje ves čas s polno močjo, kar še dodatno pripomore k manjši porabi električne energije, glede na standardno klimatsko napravo pa je lahko tudi do 60%, odvisno od načina uporabe.

Izračun potrebne moči hlajenja za vaš prostor:

površina prostora m2 x 70 = W

površina oken na sončni strani m2 x 30 = W

število prisotnih oseb x 100 = W

seštevek moči dodatnih izvorov toplote v W x 1 = W

potrebna moč hlajenja klimatske naprave v W = W

Na osnovi izračunane potrebne moči hlajenja izberete ustrezno klimatsko napravo in sicer glede na navedene moči hlajenja v katalogu. Izberete tisto, ki je najbližje izračunani moči. Izračun je okviren za višino prostora 2,5m.

Na https://mojedom.si/ poleg klimatskih naprav najdete pestro ponudbo tudi ostalih izdelkov za dom in gospodinjstvo.

Komentarji
Deli
Prejšnji članekPolicija poroča
Naslednji članekPraznik Občine Kostel