Na Mestni vrh v krilih

0

Prijatelji oskrbnika koče Planinskega društva Kočevje na Mestnem vrhu so v iskanju domislic, kako popestriti jesenski dan in dati pohodniškem romanju tisto piko na i, sklenili, da bodo razdaljo do priljubljene izletniške točke v poldrugi uri prehodili v škotskih krilih.

»Ne dolgo tega se mi je utrnila misel, da bi se gor lahko podali oblečeni malo drugače kot sicer. Zakaj? Vsako leto januarja imamo do koče tradicionalni pohod. Druščina, vedno nas je okoli sedemdeset, pa se je malce naveličala enoličnosti. Zato sem fantom rekel, da bodo namesto v hlače padli v škotska krila. To je »vstopnica« za pohod, sem jim predlagal. Sprememba je bila sprejeta z navdušenjem,« ni skrival zadovoljstva nad pobudo član zvestih pohodnikov Zoran Radanovič.

»Doslej se pri nas tega ni še nihče domislil. Zato je naša naloga, da to pionirsko dejanje opravimo skladno s pohodniškim in gozdnim bontonom. Je treba temu še kaj dodati? Sicer pa bo oskrbnik koče preveril naše vedenje. Ah, seveda, pa spremljali nas bosta tudi dve dami in njuna ocena bo največ odtehtala,« je bil zadnji Zokijev nasvet. Dvajset se jih je zbralo na izhodiščni točki v Podgorski ulici in po okrepčilu s šilčkom žganja so se drug za drugim podali na pot.

Med vzpenjanjem so seveda na račun kril trosili šale, po gozdu se je valil smeh, židana volja pa jih je spremljala tudi pri koči, kjer sta jim oskrbnika Jožica in Boris, ki je bil prav tako oblečen v Škota, pripravila sprejem in pogostitev; brezplačen golaž za dame in »konkretno« pijačo. »Skoraj vsi smo člani Planinskega društva Kočevje in imamo za seboj dolgo kilometrino. Zagotovo bomo današnjo hojo še ponovili, saj smo se imeli zelo lepo,« je ob vrnitvi sklenil Zoran Radanovič.

 I.L.

Komentarji