Na voljo le še ena enota moderne arhitekture (Skupina Kovinar d.d.)

0

Občani, ki se radi sprehajajo v Gaju, so poleg Športne dvorane opazili, da je družba SKUPINA KOVINAR, d.d. zgradila izjemno zanimiv objekt moderne arhitekture. Za umestitev objekta v prostor je investitor izvedel razpis, na katerem so sodelovali arhitekti ga. Zvonka Korošac, Miha Volgemut in Nejc Batistič. S svojo idejo je prepričal g. Nejc Batistič, ki je objekt zasnoval na osnovi najsodobnejših bivanjskih standardov, upoštevajoč energetsko varčne trende in izročilo tradicije. Gre za izjemen prispevek mladega arhitekta, ki je objekt odlično umestil v prostor najlepšega zelenega predela Kočevja GAJ. Pri oblikovanju je avtorja nenehno vodila misel na zdravo bivalno okolje, zmanjšanje škodljivih emisij ter energetsko varčnost.

Objekt je potresno varen, saj je izdelan iz armirano betonske konstrukcije ter leži na utrjenih FIBRAN XPS SEISMIC izolacijskih ploščah 20 cm. Objekt ima fasado izdelano s fasadnim sistemom Roefix light EPS, izolacijske plošče ROEFIX EPS-F 031 RELAX debeline 20 cm. Izvedeni fasadni sistem odlikuje trdnost in dolga življenjska doba. Vgrajeno je stavbno pohištvo za pasivne hiše MSORA alu/les s skritim okovjem ROTO masivne izvedbe za višino od tal do stropa ter trojno zasteklitvijo z varnostnim steklom ter polnilom iz Ar.

Objekt so v celoti zgradila domača podjetja in obrtniki: Obnova Kočevje, Blesk2, Vlado Hajdarevič s.p., Kovinar Kočevje, Iztok Kalčič s.p., Gradbenik Ribnica.

Zaradi nadpovprečne višine stavbnega pohištva so bile izbrane kvalitetne žaluzije SENČILA BLED ATON UNIQ z motornim pogonom ter inox pletenicami. V objektu so vgrajena kvalitetna vhodna vrata PIRNAR PREMIUM 90.

Objekt ima izjemno energetsko učinkovitost 8 kWh/m2a , kar ga uvršča v razred A1, torej med pasivne hiše. Minimalno porabo energije je preveril in potrdil Eko sklad, ki kupcu namenja subvencijo v višini 10.500 EUR. Ogrevanje objekta je nizko temperaturno talno ogrevanje s toplotno črpalko, kar povečuje udobje bivanja. Velike okenske površine ne zagotavljajo le izjemnega pogleda na zeleni predel mesta, temveč tudi zagotavljajo pozimi še dodatne sončne pribitke, v vročih mesecih pa z estetskimi in kakovostnimi zunanjimi senčili ter avtomatsko regulacijo zagotavljajo udobje.

Objekt je zasnovan kot pametna hiša in ima vgrajeno najbolj napredno tehnologijo nemškega proizvajalca GIRA. Sistem pokriva vsa področja upravljanje objekta, od dostopa v objekt, razsvetljave, ogrevanja, prezračevanja, žaluzij, zalivanja vrta, varnosti… Za tiste, ki ne poznajo sistema pametnih hiš naj povemo, da sistem krmili hišo s pomočjo serverja ter na podlagi informacij, ki jih zagotavlja vremenska postaja. Ko lastnik zapusti objekt, sistem poskrbi, da se ugasnejo luči, vklopi alarm in izklopijo določene vtičnice ter naprave. Sistem v času odsotnosti krmili žaluzije, v primeru previsokega vetra jih ustrezno zaščiti, skrbi za avtomatično senčenje ipd. Ko vstopimo v objekt, s potegom prsta na čitalniku sistem preveri dostop in odpre vhodna vrata, izključi alarm, v kolikor je temno prižge luči, sistem vklopi sistem prezračevanja, določene naprave oziroma vtičnice dobijo električno napetost, stanovalcu lahko zaželi dobrodošlico najljubša glasba ipd…

Okolica hiše je ograjena ter jo krasi urejena trata in grmovnice. V ozadju se nahaja uta za vrtno orodje, seveda pa ne manjka niti prostor za vrtne posevke, kompostnik…

Notranjo opremo je zasnovala arhitektka ga. Mateja Dekleva, izdelal pa mizarski mojster Robi Pantar. Oprema nudi stanovalcem potrebno udobje, tako kot tudi wellnes soba…

Notranjost objekta krasijo steklene stopnice, ki so pritrjene v strop s pomočjo steklenih nosilcev. Inovativen koncept izvedbe je statično utemeljil domači strokovnjak inž. Vladimir Briški.

Za tiste, ki jih je opis navdušil naj povemo, da je na prodajo še ena enota. Več informacij lahko dobite na www.gaj-kocevje.si.

*plačljiva vsebina*

Komentarji