Nekdanji predsednik Kučan in pronicljivi državljan Mihič

0
Na pisma »navadnih državljanov« bi se lahko odzvalo več politikov, kot je to pred leti spoštljivo storil nekdanji predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.

Po tematskemu večeru z gosti v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači, sta se v sproščeno pomenkovanje zapletla nekdanji predsednik države Milan Kučan in Ribničan Franc Mihič, zagotovo v Sloveniji najplodnejši, intelektualno pronicljivi medijski soustvarjalec rubrike Pisma bralcev.

Na njegove tehtne konstruktivne zapise se politiki – tudi, če se vsebina dotika njih – praviloma zavijejo v molk, Kučan pa je, kot je dejal Mihič, izjema. Pred leti se je namreč spoštljivo v Dnevniku odzval s svojim pismom v Pismih bralcev na Mihičevo pismo, v katerem je podal svoje mnenje na njegov govor. Z Mihičevim odgovorom je bila s tem polemika zaključena. Sicer pa je slednji vzel pod drobnogled Kučanov govor tudi ob nedavni proslavi pri nekdanji partizanski bolnici sredi loškopotoških gozdov, Ogenjci. »Ker se je državljanska vojna z osamosvojitvijo Republike Slovenije končala in ni več sovražnikov med različnimi državljani, smo lahko le nasprotniki, vsak s svojim mnenjem. Gotovo je pozitivno, kar je žal silno redko, da se bivši predsednik države s svojim mnenjem odzove v tisku na pismo navadnega državljana, kar je lahko vzgled marsikateremu aktualnemu politiku, saj je v službi ljudstva,« meni Mihič in poudarja, da je takšna politika oziroma kultura pri nas zelo odsotna, a je nujno potrebna, če hočemo ohraniti demokracijo in razvijati svojo državo.

(mgć)

Komentarji