Nemškega poveljevanja ne potrebujemo

0

S parado uniformiranih gasilcev in nagovorih so v Prigorici, nedaleč od Ribnice počastili 160 letnico rojstva znamenitega rojaka Ignacija Merharja.

Pri proslavi so sodelovala tudi vsa gasilska društva gasilskega sektorja Dolenja vas, saj je bil Ignacij zaslužen za to, da je bilo v tem sektorju (Prigorica, Dolenja vas, Rakitnica, Lipovec) toliko gasilskih društev. Na proslavi so predstavili njegovo življenjsko delo in vso zgodovinsko gasilsko tehniko, ki jo premore gasilski sektor Dolenja vas.

Brkati in kleni Merhar(1856–1944) je bil gostilničar in posestnik, ki je kar 35 let županoval Dolenji vasi in je zaslužen za tamkajšnje šolstvo. Zaradi skladne postave so ga imenovali Lepi Nace. V gasilstvu je uvedel poveljevanje v slovenskem jeziku in tako za vselej izrinil dotlej obvezno nemščino. To si je upal storiti na mogočni gasilski paradi v Ljubljani leta 1880, ko mu je bilo komaj 24 let. Zaradi tega je bil sicer zaprt, a so ga po protestu občinstva kmalu izpustili.

Številni slovenski pesniki in pisatelji so mu vzklikali: »Vi ste v enem popoldnevu za slovenstvo napravili več, kot mi v 50 letih!«

Leta 1886 je izdal prvi slovenski Vadnik, v katerega je zapisal: »Nemškega poveljevanja ne potrebujemo! Čemu bi se mučili slovenski gasilci z nerazumljivo nemščino, čemu bi slovensko poučevali, nemško pa ukazali storiti, ko nam tega ni treba!«

Merhar je vse do svoje smrti ostal zvest gasilstvu, a očitno nekoliko pozabljen od vrha slovenskega gasilstva.

»Ponosni smo na svojega rojaka, v spomin naj in njegovo delo smo pripravili tudi razstavo,« je dejal Alojz Levstek, predsednik PGD Prigorica.

(I.L.)

 

Komentarji