Ni vsak kompost dober

0

Doma za vrtno uporabo ustvarjamo skozi vso sezono kompost, ki ga jeseni vdelamo v tla kot organsko gnojilo. Kompost dodajamo tlom le enkrat na 3 leta, saj ima dolgotrajno delovanje. Pri ustvarjanju kakovostnega komposta je pomembno paziti, kaj kompostiramo, saj ustvarjamo hranila za vrtnine, ki bodo kmalu naša hrana.
Na kompostni kup ali v kompostnik odlagamo vrsto različnih organskih odpadkov, ki jih med rastno sezono pridelamo na vrtu ali pa gre za ostanke iz kuhinje.
Kaj sodi na kompost
Primerna organska snov, ki sodi na kompost je:
zdravi rastlinski ostanki z vrta
neokuženi listi sadnih in okrasnih rastlin
pokošena trava
drobno sesekljani deli lesnatih rastlin
gnoj (goveji, konjski, kurji, ovčji, kozji)
zemlja iz korit
slama
žaganje
rastlinski ostanki iz kuhinje
Ne sodi na kompost:
blato domačih živali (pasji, mačji)
kuhinjski ostanki hrane (olja, meso, ribe, mlečni izdelki,…)
okuženo listje
listje oreha in hrasta
plastificiran papir
lesni pepel
olupki tretiranega sadja s fitofarmacevtskimi sredstvi
plastika
Kompostiranje ni gnitje
Da ustvarimo dober kompost, na katerem bodo vrtnine uspešno rasle, moramo poznati principe kompostiranja. Kompostiranje pomeni biološko razgradnjo organske snovi, ki jo povzročijo mikroorganizmi (alge, glive, bakterije,…) ob prisotnosti kisika. Kompost ustvarjamo po plasteh:
organska masa (primerni organski ostanki)
strukturna masa (koščki lesa, ki ustvarijo pore za zrak in vodo)
Bio Plantella Kompost Aktivator 150 – 200 g (spodbudi delovanje mikroorganizmov)
Plantella Kalcivit 200 – 400 g (vezava dušika, rahljanje komposta)
nova plast 15 – 20 cm
premečemo kompost 1 x mesečno
po potrebi zalijemo z vodo
S premetavanjem kompostnega kupa zagotovimo kisik v kompostni masi, ki ga potrebujejo mikroorganizmi pri razgradnji organske mase. Brez prisotnosti kisika pride do procesov gnitja, ki naredijo kompost neuporaben in neustrezen za rastline.
Kdaj je kompost zrel
Stabilen in zrel kompost ima barvo črne humozne zemlje. Je brez vonja ali pa rahlega vonja po zemlji. Iz njega ne izteka voda. Z uporabo Kompost Aktivatorja dobimo uporaben kompost že po 8 – 12 tednih. V kompostnem kupu se ustvari visoka temperatura, okoli 70 °C, ki uniči bolezni in škodljivce.
Kompost pred uporabo presejemo. Ostanejo nam lesni ostanki, ki so pogosto prepredeni z glivami in so bele barve. To je normalen proces, saj le glive lahko razgradijo les. Te ostanke dodamo na nov kompostni kup. Pogosto se nam na kompost naselijo deževniki, ki jih prav tako damo na nov kompostni kup.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

 

Komentarji