NLB svetuje: Prvi koraki na poti do lastne nepremičnine

0

Nakup stanovanja ali hiše je ena največjih življenjskih naložb, za katero je pogosto potrebno razmisliti tudi o bančnem kreditu. A nič ni nemogoče, če začnemo s pravimi koraki in prav na začetku. V NLB Poslovalnici Kočevje vam pri tem nudimo celovito podporo, od informacij glede najema kredita do pomoči ali svetovanja v času odplačevanja.

1. korak: Ocena finančnih zmožnosti:
»Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, ali si nakup nepremičnine lahko privoščite. Odgovor je odvisen od vaših prihrankov in vaše kreditne sposobnosti,« poudari Simona Kljun, vodja NLB Poslovalnice Kočevje.

Prihrankov verjetno ne bo težko oceniti. Banka je običajno pripravljena kreditirati do 60 % vrednosti nepremičnine, ki jo kupujete (v primeru novogradnje do 70 %), če jo zavarujete s hipoteko, zato je bistvenega pomena, da ostalih 40 % lahko krijete iz svojih prihrankov. Če bi želeli s kreditom kupiti nepremičnino v celoti, boste v zavarovanje morali zagotoviti dodatne nepremičnine. Ne pozabite pa, da boste morali plačati še morebitne notarje in nepremičninske posrednike ter nakup opreme, za kar stanovanjskega kredita ne boste mogli uporabiti.

Nato preverite svoj mesečni proračun in ocenite, koliko bi lahko vsak mesec namenili za odplačevanje kreditnega obroka. S temi podatki nato lahko naredite izdelate informativni izračun zneska kredita. Upoštevajte pa, da ni nujno, da boste res dobili tak kredit.

»Najbolje je, da se držite klasičnega nasveta: če nepremičnine ne morete kupiti s kreditom z nespremenljivo obrestno mero do 30 let s 30 % stopnjo zadolženosti, potem si te nepremičnine še ne morete privoščiti,« izpostavi Kljunova.

2. korak: Oris vaše idealne nepremičnine
Vaše finančne zmožnosti pomembno vplivajo na izbiro nepremičnine, ne morejo pa biti edino merilo. Hitro boste ugotovili, da za enak znesek dobite zelo raznoliko ponudbo. Zato si morate odgovoriti na vprašanja: Kje bi radi živeli? Koliko prostora potrebujete? Čemu se niste pripravljeni odpovedati?

3. korak: Obisk v banki
Ko ste se razgledali po trgu in imate okvirno predstavo o tem, koliko denarja boste potrebovali za nakup želene nepremičnine, je čas, da se odpravite v banko.

Informativni izračuni so informativne narave in končni znesek kredita, mesečni obrok in obrestna mera lahko precej odstopajo od prvotnega izračuna na spletu. Izračuni so namreč prilagojeni za najširši spekter povpraševanj in ne morejo upoštevati poslovnega sodelovanja z vsako posamezno stranko.

Pot do kreditnega svetovalca se obrestuje tudi zato, ker stranki predstavi obrestno tveganje ter prednosti in slabosti nespremenljive in spremenljive obrestne mere.

»Pot v banko se vam splača. Kreditni svetovalec pregleda vaše celotno poslovanje z banko in če imate pri banki več storitev (osebni račun, kartico, nakazilo plače), je obrestna mera lahko nižja. Spletni informativni izračun teh podatkov o vas ne ve. Na višino obrestne mere pa poleg poslovnega sodelovanja vplivata tudi doba kredita (krajša kot je, nižja je obrestna mera) in način zavarovanja kredita. Tudi pri izbiri teh dveh parametrov vam svetuje kreditni svetovalec,« razloži Kljunova.

Informativni izračun na spletu vam torej ne more odtehtati sestanka s kreditnim strokovnjakom. Poleg tega da bo preveril vašo realno kreditno sposobnost, vam bo lahko odgovoril tudi na vprašanja, povezana z obrestnimi merami, dodatnimi stroški ipd. Pozanimajte se tudi, kakšne so možnosti, če kredita v določenem trenutku ne boste mogli odplačevati. »Naša prednost je prav gotovo znanje. Kreditni strokovnjaki v NLB Poslovalnici Kočevje so s pravim finančnim nasvetom – tako glede stanovanjskih kreditov, kot ostalih storitev – našim strankam vedno na voljo ob pravem času in na pravem mestu. Za vse kar sledi,« zaključi Simona Kljun. Prijazno vabljeni, da nas obiščete v prostorih poslovalnice, na Trgu zbora odposlancev 66.

“plačljiva vsebina”