Novi ribniški župan Samo Pogorelc: Želim si sodelovanja z vsemi, prva naloga bo obnova šole v Ribnici

0
Foto: z leve Aleš Mihelič, Samo Pogorelc, Luka Ilc

Ribnica je želela spremembe in jih je tudi dobila. Zasičenost z dosedanjo občinsko (SDS) politiko in (tudi) odsotnost povezovanja z drugimi političnimi akterji v zadnjem letu, je očitno pretehtala v prid tektonskih sprememb tako pri županovanju kot sestavi občinskega sveta v prihodnjih štirih let.

»Zmago sem sicer pričakoval, a mi, lahko bi rekel zgodovinska podpora občinskega volilnega telesa s tako visokim odstotkom nalaga, da se dela z mojo ekipo še bolj primem,« je ob razglasitvi izidov poudaril novi ribniški župan, Samo Pogorelc.

V trenutku velikega slavja sredi Ribnice je Pogorelc v presoji tako velikega uspeha na tehtnico dal svojo odlično volilno kampanjo in ekipo, ki mu je dajala vetra v hrbet. In seveda programska izhodišča za revitalizacijo občine, ki so bila skoraj v celoti usklajena (prečesana) z NSi in SLS, političnima strankama, ob podpori katerih je poleg svoje liste odločno stopical do županskega stolčka.

Iz mape predvolilnih obljub, ki se dotikajo enakomernega razvoja občine, bo novi župan na mizo najprej položil projekt razširitve šole v Ribnici. »Žal smo kot občina projektno zelo podhranjeni, tudi prostorska stiska v stavbi učenosti, na kar sem opozarjal kot občinski svetnik, hrepeni po razširitvi.«

Pomembno je tudi naslednje: »Želim si tvornega sodelovanja z vsemi,« je kmalu po polovici preštetih glasov, ko mu je ob zmagi prišel voščiti dosedanji župan Jože Levstek, poudaril novi župan.

In njegovi občutki po res nepričakovano, če s športno izrazimo, visokemu (volilnemu) porazu: » Kaj naj rečem, Ribnica si je po dvanajstih letih očitno želela sprememb. In jih je tudi dobila. Volivci imajo pač vedno prav. Sicer pa po treh mandatih občino zapuščam v dobri finančni in gospodarski kondiciji,« je poudaril Levstek in dejal, da mu bo sedaj ostalo več časa za družino, sleherni trenutek pa bo namenil štirim vnukom. Novemu županu in njegovi ekipi je zaželel veliko uspeha in sreče pri delu.

Kot že rečeno, pod Pogorelčev uspeh se podpisujeta tudi Luka Ilc in Aleš Mihelič, predsednika občinskega odbora SLS in Nove Slovenije. O funkcionalnosti predvolilne koalicije bodo zagotovo odločale (tudi) podrobnosti. Lista Sama Pogorelca ima namreč v 19-članskem občinskem svetu kar 11 svojih svetnikov. To pomeni, da lahko odločitve sprejema brez soglasja drugih. A pri tako prepričljivi večini bi bilo ne upoštevati (zavračati) siceršnje predloge SLS (1 svetnik) in NSi (2 svetnika) bržkone napačno oziroma usodno za zmagovalce letošnjih volitev pred naslednjimi volitvami. Novi župan s štiriletno kilometrino v zadnjem občinskemu svetu (edini med vsemi na svoji listi, ki ima tovrstne izkušnje), se tega še kako dobro zaveda. Novi podžupan, direktor občinske uprave, verjetno tudi predstavnik za stike z javnostjo, bodo skupne točke, pri katerih bo morala trojica že na začetku dati glave vkup, da bodo lahko trezno in pokončno prevalili dolgo pot.

Uspešnost vladanja večine se ogleda v tem, kako zna slednja taktno in tehtno ravnati z manjšino.

(mgć)

Komentarji