O čemažu v Kočevju in v Kostelu

0

Na delu pobočja ribniške Velike Gore je tudi letos pognalo listje čemaža (divjega česna), enega prvih znanilcev pomladi, ki ima lastnosti vrtnega česna, le da je mnogo bolj zdravilen, pohvalijo učinke njegovi uživalci. »O zdravilnih učinki čemaža je bilo doslej prelitega veliko črnila, tudi, da je medved po zimskem spancu s čemažem tako obseden, da se ga zaradi čiščenja trebuha naužije do grla. Nekdo je zapisal, da nobena rastlina na zemlji ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi. A se najdejo tudi taki, ki so zaverovani, da je čemaž celo strupena rastlina. Ker je podoben podlesku in šmarnici in rastejo skupaj, ga nekateri zamenjajo. Za težave je usodno to in nikakor ne čemaž,« je enemu od stanovalcev kočevskega Doma starejših občanov razlagal kulinarik in zeliščar Avgust Miklošič iz Ribnice. Čemaž je predvsem dodatek jedem. Užiten je že na rezini kruha, še bolj pa kot dodatek ribjim jedem, testeninam, solatam, jedem z žara. Skratka, čemaž lahko uporabljamo kot dodatek skoraj povsod, le sladkim jedem ne. »V domu,« je dejala direktorica Lidija Žagar »se vsak mesec zvrstijo različni dogodki povezani z letnim časom, navadami in običaji, ki so jih stanovalci prinesli s seboj. Nabiranje rastlin in zelišč je del tega.« Mojster Gustl (foto: I. L.)Med vsemi recepti, ki jih je kulinarik Gustl predstavil in ponudil, je najbolj pritegnil čemažev namaz. »S hladno stiskanim olivnim oljem pomešamo sesekljani sveži čemaž, na koncu pa dodamo mlete mandlje in sol, je preprost recept za pripravo namaza,» jih je še podučil Avgust Miklošič. O blagodejnosti čemaža je g. Miklošič delavnico pripravil tudi v Kostelu, kjer mu je prisluhnilo 17 članic Turistično športnega društva. Sklenili so, da bodo delavnico prihodnje leto ponovili in spoznali, kako užitne so jedi iz špargljev. I. L.

Komentarji