O FANTU, KI ŽIVI ZA SVOJE SANJE

0

Objavljamo intervju mlade novinarke Kaje Založnik iz OŠ Stara Cerkev.

Luka Založnik je igralec Nogometnega kluba Krka in slovenske reprezentance. Star je 17 let, živi pa v Željnah. Ker se mi zdi, da je zanimiv človek, sem se odločila, da z njim izvedem intervju, da izvemo še kaj več o njegovem nogometnem življenju. Ker ste še zelo mlad me zanima, katera je bila vaša najljubša igrača v ranem otroštvu? Žoga. Doma sem imel ogromno žog od košarkarskih, nogometnih, odbojkarskih in čisto navadnih žog.

Kdaj in v katerem klubu ste začeli igrati nogomet ter kdo vas je navdušil za ta šport? Prvič sem obiskal trening nogometa pri šestih letih in se takoj včlanil v nogometni klub Kočevje. Ker sta bila oba starša v preteklosti športnika , sta me spodbujala k športu, ker pa so nekateri moji prijatelji že igrali nogomet, sem se odločil, da se jim pridružim.

Ali vas je kakšna stvar ovirala pri igranju nogometa ? Na mojo srečo še nisem bil huje poškodovan, tako da lahko ves čas nemoteno treniram in igram.

So vas starši pri tem podpirali? Starši me še vedno podpirajo in mi stojijo ob strani, saj me vsakodnevno vozijo na treninge v Novo mesto, kjer sedaj igram, me spremljajo na treningih in tekmah.

Ali ste si zapomnili vašo prvo tekmo, zmago in dosežen gol? Kdaj in kje se je to zgodilo? Prvo tekmo sem igral v Podzemlju (Kolpa) pri šestih letih, kjer mi je vratar nasprotnega moštva obranil strel z bele točke, vendar smo vseeno slavili. Prvi gol pa sem zabil na tekmi v Kočevju proti ekipi iz Grosupljega  (Brinje).

Kdaj ste prestopili v nogometni klub Krka Novo mesto in zakaj? Najprej so me povabili v nogometni klub NK Domžale, kjer sem odigral nekaj prijateljskih tekem , nato pa zaradi zamenjave trenerja ni prišlo do podpisa pogodbe. To so izkoristili predstavniki nogometnega kluba NK Krka Novo mesto in me povabili, da se jim pridružim, saj so v meni videli talentiranega igralca. Ker sem želel napredovati v svoji igri in v Kočevju nisem imel teh možnosti, sem se odločil , da v juliju 2011 prestopim  NK Krka.

Kako ste uskladili šolo in šport? Ste imeli kdaj zaradi nogometa v šoli probleme in zakaj? V osnovni šoli ni bilo problemov z usklajevanjem šole in športa, v srednji šoli pa je postal to že malo večji problem. V šoli mi niso vedno priznavali status športnika, ki sem ga pridobil z igranjem nogometa v prvi državni ligi in s tem nekaterih ugodnosti. Tudi z opravičevanjem izostankov od pouka zaradi treningov, tekem in priprav, so starši imeli dostikrat težave.

Se vaše življenje zaradi igranja nogometa razlikuje od življenja vaših vrstnikov in kako? Ja, moje življenje se razlikuje od ostalih vrstnikov. Ko se oni zabavajo ali doma poležavajo, se jaz potim na treningih ali tekmah. Velikokrat se moram zaradi nogometa odpovedati stvarem, ki veselijo mlade.

Dobili ste tudi povabilo v slovensko reprezentanco. Kako ste se takrat počutili? Kmalu po prihodu v NK Krka sem dobil povabilo selektorja slovenske reprezentance U-17, gospoda M. Kostiča, da se jim pridružim na pripravah za evropsko mladinsko prvenstvo U-17. Takrat sem bil neizmerno srečen, saj so se mi začele uresničevati moje sanje. Po pripravah sem zaigral tudi prijateljsko tekmo z reprezentanco Poljske v Križevcih, kjer smo slavili z rezultatom 2 : 0. V februarju 2012 sem se udeležil tudi priprav na evropsko prvenstvo v Turčiji.

Kakšno so vaše sanje in načrti za vnaprej? Želim si, da bi bil še naprej del slovenske reprezentance in da bi nekoč zaigral tudi v tujini.

Če bi lahko spoznali in igrali ter se učili od najboljših, s kom bi se najraje? In zakaj ravno z njim? Moj nogometni vzornik je vsekakor Cristiano Ronaldo in bi najraje igral v družbi z njim in njegovimi soigralci nogometnega kluba Real Madrid. Ronaldo ni samo odličen nogometaš z izjemno tehniko, ampak tudi izjemen človek, ki rad pomaga tistim, ki so pomoči potrebni.

Lepo se vam zahvaljujem za vaš čas in vam želim še veliko uspehov v nogometu, ter upam, da se vam sanje uresničijo!Hvala. Sam pa bi se ob tej priložnosti rad zahvalil svojemu prvemu trenerju gospodu Marjanu Sevšku – Šišu, ki me je naučil prvih nogometnih korakov.

Kaja Založnik

Novinarski krožek

OŠ Stara Cerkev

Komentarji