O pustnem krofu

0

Na pustni torek težko najdemo nekoga, ki se ne bo posladkal s slastnimi krofi, flancati miškami in drugimi njim podobnimi dobrotami.. »Pust je masten okoli ust« so dejali že naši predniki, ki so bili še povsem odvisni od narave in letnih časov, zato so še posebej praznovali čas prehajanja zime v pomlad. S tem, ko so se oblekli v raznorazne živali in bajeslovna bitja, so želeli z raznimi plesnimi točkami usmerjati sile narave in odgnali zlo.

Za pustni čas, ki traja od pustne sobote do pustnega torka tudi pravijo, da morajo biti tedaj »siti ljudje, živina in duhovi,« zato so z obilnimi krožniki in krepkimi, mastnimi jedmi želeli vplivati na rodovitnost zemlje, saj naj bi bogata hrana pomenila obilno letino. Četudi je v hiši vladala revščina, se je bilo treba vsaj za pustni torek konkretno najesti in si na ta način nabrati nekaj zaloge za 40-dnevni post. Pustnemu torku namreč sledi pepelnična sreda, s katero se začne spomladansko čiščenje telesa in duše, namen le-tega pa je tudi priprava vernikov na največji krščanski praznik, Veliko noč.

Za pusta so najbolj značilne jedi suho meso, kislo zelje in kisla repa, slane pite in potice (na primer špehovka ali ocvirkovka) in različno ocvrto testo, ki so morale biti bogate in dobro pripravljene, kajti »Če so na pustni torek krofi slabo pečeni, repa jeseni ne bo debela«.

Da tudi vaši krofi ne bodo slabo pečeni, smo za vas izbrskali najboljši recept za pustne krofe.

1 kg fine bele gladke moke (ali pol gladke pol ostre)

1 kocka svežega kvasa

1 žlička soli

0,5 l toplega mleka

6 žlic stopljenega ohlajenega masla

6 rumenjakov

1 vrečka vanilijevega sladkorja

8 žlic sladkorja

1 žlica limoninega soka

2 žlici ruma

olje za cvrtje

marmelada

4 žlice sladkorja v prahu za posip

V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Z vilicami zmešamo in razdrobimo kvas, nato pa pustimo počivati 10 minut. Moko okoli jamice posolimo. Ločimo rumenjake in beljake. Za pripravo krofov bomo uporabili rumenjake, zato v skledo z rumenjaki dodamo preostanek sladkorja, vanilijev sladkor in limonin sok ter zmešamo z električnim mešalnikom v gladko, gostejšo maso. Dodamo še rum.

V jamico s kvasom dodamo stopljeno maslo in vlijemo še malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati z električnim mešalnikom. V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes in postopoma z metlicami zajemamo moko z robov sklede. Takoj, ko se testo zgosti, prilijemo še malo toplega mleka. Gnetemo toliko časa, dokler ne dobimo mehko in voljno testo, ki se ne oprijemlje metlic in sklede. Iz testa naredimo hlebček, ki ga posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo in pustimo vzhajati 60 minut.

Pomokamo delovno površino in nanjo stresemo vzhajano testo. 5 minut ga gnetemo in dodajamo moko, da se testo ne lepi, nato pa ga razvaljamo na 2 cm debelo (debelejše ko bo testo, bolj bodo hlebčki vzhajali). Z modelčkom iz testa izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan prt. Hlebčke testa vzhajamo 15 do 20 minut. Vmes jih obrnemo, da vzhajajo še na drugi strani.

Pred koncem vzhajanja pristavimo na kuhalnik večjo posodo z oljem. Olje naj bo vroče, vendar med cvrtjem zmanjšamo ogenj. Krofe z lopatko previdno dvignemo, jih z vzhajano stranjo položimo v olje in pokrijemo. Cvremo dokler ne porjavijo (približno 4 minute), nato jih obrnemo še na drugo stran in pustimo posodo odkrito.

Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene krofe po želji polnimo z marmelado, drugače jih samo posujemo s sladkorjem v prahu (Vir: okusno.je)

Komentarji