Občine se zavedajo pomembnosti požarne varnosti in drugih elementarnih nesreč 

0

Občine so po zakonu dolžne skrbeti tudi za požarno varnost na svojemu območju, odgovornost županov je pri tem nedvomno jasno naglašena.

Skozi letne proračune, ki zaradi vse tanjše občinske blagajne niso tako več razvojno naravnani, lokalne skupnosti le najdejo sredstva za nakupu in posodobitev opreme gasilskih društev, ponekod pa v pomoč gasilcem priskočijo tudi podjetja, kot naprimer PGD Dolenji Lazi. Za cisterno in avtomobil za prevoz moštva je levji delež prispevalo podjetje Inotherm, ostanek pa gasilci sami. »Oba župana – ribniški Jože Levstek in sodraški Blaž Milavec – se še kako dobro zavedata pomembnosti gasilstva, in to ne le pri požarih, ampak tudi drugih elementarnih nesrečah. Primerno temu občini pomagata gasilskim društvom,« je dejal Cveto Marinšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica. Tudi v Gasilski zvezi Loški Potok, ki jo od zadnjega občnega zbora vodi Aleksander Car, vse projekte  društev vodijo s pomočjo občine, ki se je še posebej izkazala ob nakupu 150.000 evrov vredne avto cisterne, ob nedavni proslavi 120. letnice PGD Hrib, najstarejšega društva v občini, je dejal župan Ivan Benčina.

Tako Benčina, kot tudi Jože Levstek ob 90 letnici PGD Dolenji Lazi ter Blaž Milavec na proslavi 120. letnice PGD Sodražica poudarjata, da je bilo smiselno več let denar zbirati naložbe v varnost občanov, ki bodo služile desetletje in več. 

(mgć)