Obdobje piknikov že trka na vrata

0

Skorajda že zamujate, če še niste opravili za mnoge (moške) prvega pomladnega opravila – “proba” vrtnega žara po dolgem, več kot polletnem premoru. Ker je vreme ravno pravšnje, ni prevroče, ni premrzlo, je čas idealen za organiziranje piknika s prijatelji, družino, sosedi ali sodelavci. No, prej pa (če še niste) le preverite žar!

Saj za prijatelje, si je treba čas »uzet«

Je že res, da je najpomembneje, s kom preživljate čas in ne kje, kako, na kakšen način. A vseeno, neko vlogo pa slednje le ima. Takoj za družbo je tako na drugem mestu lokacija druženja oziroma »piknikovanja«, ki mora biti premišljeno in skrbno izbrano. Kaže, da bo vreme nepredvidljivo? Morda malo hladneje, ali obratno, skorajda prevroče? So v družbi starejši ali taki, ki ne morejo udobno sedeti na travniku ali se grozno bojijo raznih žuželk? Če si ne odgovorimo na ta vprašanja se lahko zgodi, da v pikniku ne bodo uživali vsi povabljenci, kar pa si gotovo ne želimo. Najprej torej premislimo in določimo najprimernejšo lokacijo. To je lahko zelenica na hišnem vrtu (če jo imamo oziroma če je dovolj velika), kjer imamo vse na dosegu roke, lahko pa se odpravimo v enega izmed bližnjih parkov, kjer bo zagotovo dovolj prostora tako za igro kot posedanje. Super prostor je tudi hišna terasa, za manjšo družbo pa je primeren celo malo večji balkon.

K vzdušju vsekakor prispeva tudi primerno urejeno, »dekorirano« okolje. Če smo se odločili za piknik v naravi je le-ta dovolj že sama po sebi, vseeno pa lahko okolje popestrimo s kakšnimi zanimivimi piknik pregrinjali, malo lepšimi papirnatimi prtički, kozarčki, slamicami in krožniki… Če pa druženje pripravljamo na domačem terenu, bodisi na travniku, terasi ali balkonu, pa si lahko dovolimo malce več ustvarjanja. Z baloni, lampijončki, raznimi konfeti, papirnatimi verigami, zastavicami in vetrnicami lahko hitro in enostavno pripravimo pravi raj za otroke in odrasle. Tudi tu lahko piknik dodatno popestrimo s prisrčnim jedilnim priborom.

Vsaka zabava na prostem ne sme potekati brez raznih zabavnih iger. Odbojka, badminton, nogomet, gumitwist in »pepček« so le ene izmed mnogih opcij, ki ne zahtevajo posebnih rekvizitov in so poznane vsem, starim in mladim. Otroci bodo veseli tudi risanja z vodenimi barvicami, temperami, voščenkami, pripravite jim lahko tudi pisan papir in se skupaj z njimi zabavate ob ustvarjanju origamija, vrhunec vsake zabave pa definitivno predstavlja obmetavanje z vodnimi balončki, zato le poskrbite, da ne bodo manjkali.

Saj za prijatelje, je dobro le najboljše

Ni kaj, da ob besedi piknik ne bi (ekstremno hitro) pomislili na jedačo in pijačo. Moto pri tem naj bo preprosto, okusno in lahko. Žar je sicer najpogosteje središče tovrstnih druženj, v slast pa gredo tudi razne solate iz sveže zelenjave, morda z dodatkom tune, piščanca, trdo kuhanih jajc in podobnih dodatkov, včasih pa še bolj teknejo sadne solate. Nekaj jagod, malin, borovnic, morda ananasa, lubenice in melone narežite na koščke ter jih naložite v lične kozarčke ali pa nataknite na lesene »ražnjič« palčke. Priročni so tudi krekerji, riževi in koruzni vaflji, ki jih lahko namažete s kakšnim (najbolje domačim) namazom… možnosti je res nešteto. Ne pozabite tudi na pijačo. Da ne bo na voljo »le« navadna voda, lahko pripravite več vrst domačih »vod z okusom«. Slednji dodajte na krhlje narezane limone, narezane ali pretlačene maline, jagode, lubenico, ananas, pomaranče… pravzaprav kar vam od sadja pride pod roke.

Piknika res ni težko organizirati. Malo domišljije, pomoči otrok in dobre volje je dovolj, da povprečno druženje malo »povzdignemo«.

N.Š.

Komentarji