Odkritje spominske plošče

0

Dnevi kočevarske kulture 2016, potekajo po različnih lokacijah po Kočevski. Na otvoritvi je Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, odkril ploščo Romanu Erichu Petschetu, pomembnemu meščanu kočevarskih korenin in velikemu človekoljubu. Poleg naziva »Pravičnik med narodi« je za svoje strokovno in humanitarno delovanje prejel številna priznanja, kot je častni znak Republike Avstrije za znanost in umetnost ter red sv. Silvestra, ki mu ga je leta 1991 podelil papež Janez Pavel II. Prav tako pa je po Petschetu poimenovana ulica v Riedu ob Innu. Plošča v njegov spomin je postavljena na njegovi rojstni hiši.

Prireditve, ki bodo v okviru Dnevov kočevarske kulture potekale ta teden, so skupni projekt občin Kočevje, Semič in Dolenjske Toplice, ki želijo z njimi ohranjati kulturo Kočevarjev in opozarjati na problematiko etničnih skupin ter potrebo po varovanju njihovih kultur.

screenshot-2016-09-16-13-13-21 screenshot-2016-09-16-13-13-08

Žal pa si bodo ta dan prebivalci zapomnili predvsem po celodnevnem zaprtem parkirišču pri kinu in s tem povezanim prometnim kaosom.

 

Komentarji