Osnovna šola fara z novimi inštrumenti

0

V petek, 6. 11. 2015 smo na naši šoli pri Fari preživeli nepozabno jutro s posebnim presenečenjem. Učitelji in učenci smo se namreč ta dan zbrali v šolski telovadnici ter uprizorili krajši glasbeni program, ko smo kar naenkrat med publiko zagledali znana obraza s TV ekranov. Obiskala sta nas namreč Marko Soršak – Soki, bobnar zelo znane slovenske zasedbe Elvis Jackson ter odlični stand-up komik Tadej Toš. Po nekaj minutah smo prireditev za krajši čas prekinili, saj se je na oder tihoma prikradel Marko Soršak, da bi nam razložil, čemu ga je pot zanesla ravno k nam v Faro. In zgodilo se je. Seveda počasi, napeto, po korakih. Vsi smo z veliko napetostjo čakali, nastopila je tišina. Povedal nam je.

Marku se je namreč pred tremi leti porodila ideja za projekt 20 za 20, v sklopu katerega želi slovenskim osnovnim šolam, ki jim primanjkuje instrumentov za učence, priskočiti na pomoč.

Marko: “K dvajsetim slovenskim izvajalcem, ki so tako ali drugače zaznamovali mojo bobnarsko kariero, sem na vajah ali koncertu sedel za bobne in nastal je glasbeni dokumentarec 20 za 20, ki je izšel maja. Njegov ponosen lastnik lahko postane vsakdo in tako zanj nameni poljubno donacijo. Njena višina je odvisna od zmožnosti posameznika, celotni izkupiček pa je namenjen nakupu inštrumentov za slovenske osnovne šole.”

Po tem smo v dvorani začeli slutiti, da ima Marko morda nekaj za nas. Vsem nam se je počasi že prikradel nasmeh na obraz, a dokler nismo videli, seveda nismo verjeli. Ko pa je na naš oder prinesel pravo bas kitaro, ojačevalec za bas kitaro, uglaševalec ter pravi profesionalni cajon, smo bili vsi iz sebe in zgodilo se nam je to, kar smo si želeli že dolgo, dolgo.

In zakaj med publiko Tadej Toš? Takoj za tem stopi na oder in pove.

”Z Markom sva danes izpolnila najino skrito željo. Vi ste najmanjša šola v Sloveniji, a hkrati najbolj glasbena šola v Sloveniji. Zato sem vam pa jaz kupil elektro-akustično kitaro Fender, da boste s temi inštrumenti lahko sestavili pravi bend in odšli igrat na koncerte!”

Učitelji in učenci smo bili zelo presenečeni in veseli, saj radi igramo, pojemo, poslušamo glasbo. Seveda smo na nove inštrumente takoj zaigrali nekaj skladb, odlične plesalke naše šole pa ob glasbi tudi zaplesale.

Za konec pa smo presenetili Marka, saj smo na diatonično harmoniko, klavir, bas kitaro ter kitaro zapeli in zaigrali skladbo Hawaiian Club skupine Elvis Jackson ter tako dokazali, da poznamo različne glasbene zvrsti in jih znamo tudi zaigrati. Te skladbe namreč v takšni izvedbi v Sloveniji še ni bilo.

Ustvaril se je pravi žur, prisotna je bila pozitivna energija, ki je na naši šoli nikdar ne manjka.

Pridobitev glasbil pomeni za našo malo šolo zelo veliko. Smo najmanjša šola v drugi najmanjši občini v Slovenji. Je pa Kostel že od nekdaj poznan po dobrih muzikantih, pevcih in predvsem veselih, skromnih ljudeh.

Na OŠ Fara, ki šteje manj kot za en večji avtobus učencev imamo otroški in mladinski pevski zbor, polovico učencev naše šole prepeva, imamo harmonikarski orkester na navadni harmoniki, ki šteje 10 učencev in seveda šolski ansambel, ki poje in igra na najrazličnejših dogodkih. Sami si na šoli glasbil nikakor nismo mogli privoščiti in v petek, 6. novembra so se nam izpolnile skrite želje.

Inštrumenti bodo zagotovo pomenili velik doprinos pri pouku glasbe na matični šoli Fara, podružnici Osilnica in seveda tudi malčkom v našem vrtcu Sonček. Popestrili pa bomo tudi številne prireditve v naši občini in tudi izven nje.

V imenu naših šolarjev VELIKA HVALA Marku Soršaku in Tadeju Tošu za donacijo, katero bomo s pridom uporabili tudi za bodoče generacije učencev in učiteljev naše šole.

Komentarji