Paprika rabi nadzor

0

Paprika sodi med najpogostejše vrtnine v slovenskih vrtovih. S svojimi pestrimi oblikami in okusi navdušuje številne ljubitelje vrtnarjenja. Zato je prav, da podrobneje spoznamo ukrepe za povečanje pridelka in zmanjšanje škodljivcev ter bolezni.

Paprika sodi med najpogostejše vrtnine v slovenskih vrtovih. S svojimi pestrimi oblikami in okusi navdušuje številne ljubitelje vrtnarjenja. Zato je prav, da podrobneje spoznamo ukrepe za povečanje pridelka in zmanjšanje škodljivcev ter bolezni.

Okrepimo zdravje rastlin

V toplih in vlažnih poletnih dneh so pogoji še posebno ustrezni za razvoj plesni. Da bi se temu izognili, rastline redno vsakih 7 do 10 dni in po vsakem dežju poškropimo z naravnim pripravkom na osnovi njivske preslice natur-fr, saj silicij krepi celične stene, kar onemogoča razvoj bolezni. Pri premagovanju različnih stresov v vrtu (previsoke, prenizke temperature, pozeba, toča, suša,  napad bolezni in škodljivcev) učinkovito pomaga vita, ki je stimulator rasti in vitaminski kompleks na osnovi aminokislin. Če so rastline slabotne, jim odščipnemo rastni vršiček, ko dosežejo višino 20 cm. K boljši rodnosti pripomore tudi odstranjevanje zalistnikov takoj po cvetenju in vršičkanje rodnih poganjkov (dva lista za zadnjim plodom). Ker se paprika nikoli ne sme izsušiti, ji namestimo zastirko. Največ vode rabi, ko nastavlja plodove. Pri visokih sortah papriko osujemo pri višini 30 cm, da lahko požene nadomestne korenine.

Zdravi plodovi le na krepki rastlini

Nevarni tripsi in bakterije

Močnejši pojav tripsov na papriki lahko pričakujemo v obdobju daljšega vročega in suhega vremena. Te škodljivce najpogosteje opazimo na cvetovih in to v jutranjih urah, ko še ni prevroče. S svojim izsesavanjem poškodujejo plodnico, zato se plodovi razvijejo kasneje. Za preprečitev težav je treba preventivno in pravočasno ukrepati s pripravkom flora verde. Varstvo opravite v večernem času, ko na vrtu ni čebel in drugih žuželk. Škropimo zgornjo in spodnjo stran listov, v primeru močnega napada se varstvo ponovi čez 7 dni. Proti bakterijskim boleznim je težko ukrepati, zato upoštevamo vsaj 3 do 4-letni kolobar, okužene rastline odstranjujemo in sežigamo, nikakor jih ne mečemo na kompost.

Velika porabnica hranil

V domačem vrtu papriko gojimo na manjši površini, zato tu bolj usmerjeno dognojujemo s organskim gnojilom v obliki granul nutrivit. Čez leto skrbimo tudi za redno dognojevanje s pripravkom na osnovi morskih alg, ki poskrbi za krepitev rastlin in izboljša izkoristek hranil iz tal. V vročem in suhem poletju skrbimo tudi za redno dodajanje kalcijevega listnega gnojila, tako se izognemo gnitju plodov na konici ploda. Z dodajanjem kalcija preko listov pričnemo že od začetka razvoja plodov in nadaljujemo v rednih 7-10 dnevnih presledkih. Kalcij dodajamo izključno preko listov, saj zalivanje oz. dodajanje preko korenin v vročem poletju nima učinka.

Paprika ima velike zahteve po hranilih

Zalivajmo redno in učinkovito

Pri papriki je zelo pomemben režim zalivanja. To je še posebno pomembno v poletnem času, ko je treba zemljo v globino namočiti vsaj 30 cm. Če so tla dovolj globoka in primerno založena z organsko snovjo je najbolje, da jo zalivamo oz. namakamo dvakrat na teden. Za ohranitev optimalno vlažnih tal je najbolje namakati s pomočjo kapljičnega namakanja, prav pa bo prišla tudi organska zastirka.

 

Strokovnjaki Kluba Gaia

Komentarji