Pazi, kaj ješ – skozi vse leto!

0
dav

Kljub veliki ponudbi raznolikih prehranskih pridelkov in izdelkov,  ki na nas čedalje bolj preži iz slehernega kota nakupovalnih polic, pa se ljudje nenehno sprašujejo, razmišljajo in hkrati  izkazujejo določen strah pred pravo izbiro določenega gastronomskega artikla.

V prehrani je treba biti povsem racionalen, ne preveč izbirčen in zlasti zaupati tradicionalnim pridelkom za določeno življenjsko okolje. Govorimo seveda o zdravi hrani, ki je osvobojena kemijskih dodatkov, taki, ki so jo stoletja zase in svoje potomstvo pridelovali naši predniki.

»Torej, poslušajmo sebe pri tako majhnem koraku, ki je  največji vložek v naše zdravje,« je poudarila dr. Tanja Kocković Zaborski iz etnografskega muzeja Istre, ki je skupaj z Muzejem Ribnica pripravil mednarodni kulinarični tabor, in sicer v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Na delavnicah v vseh treh občinah so poleg priprave značilnih jedi za svoje okolje, lahko prisluhnili tudi značilnosti tradicionalne hrane v Istri.  

»Naše babice in dedki so dobro vedli, katero hrano je treba pripraviti za različni letni čas, da je zdrava. Enostavno, tako je treba tudi danes razmišljati. Generacije naših staršev in mi smo nekako pozabili na to, kaj se lahko je v določeni sezoni. Danes  skozi celo leto lahko jemo paradižnik, kumare paprike, lubenice… a to seveda ni dobro,« svetuje.

»Tradicionalna hrana za vse letne čase, ne le pred 100 leti, je jota. Kislo zelje in repa s krompirjem v zimskem času ter  dodatkom žitaric in drugih plodov, značilnih za letne čase, je pravo bogastvo za naš trebuh,« poudarja Kocković Zaborski.

Predniki so veliko delali na polju, njihova hrana je bila zato bolj težka, mastna. Danes, ko večina ljudi delo opravlja sede ali stoje, je priporočljiva bolj sezonska hrana, večkrat na dan. K slednji seveda ne škodi – celo priporočljiv je – tudi zmeren odmerek žlahtne kapljice.

(mgć)

Komentarji