Peka kruha z naravnim kvasom

0

Tudi v naših krajih je vse več organiziranih ženskih skupin, ki nadaljujejo izročila svojih babic pri gospodinjskih opravilih, kot je tudi peka različnih vrst kruha. V Sodražici od leta 2015 deluje Skupina za poprtnik, to je praznični božični kruh, ki je vpisan v register Nesnovne kulturne dediščine.

»Decembra lani je kar 28 gospodinj sodelovalo pri pripravi lokalne razstave tega kruha, ki nas je še bolj povezala, zato smo sklenile, da skupino ohranimo in se lotimo novih izzivov in starih, že pozabljenih receptov,« je dejala Nina Zobec Pirnat, vodja delavnice.

Odziv na delavnico za peko kruha z naravnim kvasom je bil nad vsemi pričakovanji. Nanjo so se poleg gostiteljic prijavile starejše in tudi mlajše gospodinje iz Kočevja, Velikih Lašč, Dobrepolja in Škofljice, vseh skupaj jih je bilo 38. Medse so povabile Jožeta Senegačnika, ki se s peko kruha ukvarja že 12 let, sicer je ta zgovorni mož po poklicu pravnik, pred 30 leti pa ga je zasvojilo računalništvo. Redno sodeluje na ocenjevanjih v peki kruha, lani je na ocenjevalnemu tekmovanju spekel najboljši kruh v krušni peči. Na delavnici je predstavil sestavine tega kruha, vzhajanje testa in peko. Moko je vsem udeleženkam podarila domača pekarna Ajdič.

»Najstarejša znana metoda vzhajanja kislega testa (droži) z naravnim kvasom, ko testo fermentira mlečno kislinske bakterije (navadne kvasovke), sega vsaj okoli pet tisoč let nazaj. Peli so ga stari Egipčani, vse do 19. stoletja, ko je začel industrijski kvas izpodrivati kislo testo,« je dejal Senegačnik.

O razlogih opuščanja starodavne peke kruha ne gre izgubljati besed. »Potrošnika družba je pač naredila svoje. Čim prej speči kruh, ki ga industrijski kvas, v večinoma pobarvani moki dobesedno napihne, mi pa ga občudujemo pri nakupu in že isti dan vidimo, da se spremeni. Postopek priprave kruha z naravnim kvasom poteka mnogo počasneje kot z industrijskim kvasom, ker je prisotna le ena vrsta kvasovk. Torej za užiten in obstojen kruh potrebujemo le tri sestavine: moko, vodo in sol,« so gospodinje prisluhnile Jožetovim nasvetom.

Sodraška skupina si bo dneh pred velikonočnimi prazniki nadela predpasnike in v kuhinji bo močno dišalo po prazničnih dobrotah, ki so jih nekoč pripravljali ob tem velikem krščanskem prazniku.

(mgć)

Komentarji