Poletni recepti DPŽ Kočevske

0

PIŠČANČJA BEDRCA Z ZELENJAVO

  • 4 piščančja bedrca
  • 200 g gob (jurčki ali šampinjoni)
  • 2 korenčka
  • 1 bučka
  • 250 g sira
  • 2 jajca
  • 2 papriki
  • 1 čebula
  • 1 kisla smetana (mala)
  • Česen
  • peteršilj
  • sol, poper

Priprava: Piščančja bedrca skuhamo v slani vodi z jušno zelenjavo. Ko so kuhana jim odstranimo kost in kožo. Na malo olja prepražimo čebulo in dodamo narezan korenček, papriko, gobe, peteršilj, česen, sol in malo popra ter  zalivamo z malo juhe v kateri smo kuhali bedrca. Zelenjava  pražimo 15 – 20 minut. V jensko posodo zložimo piščančja bedrca, praženo zelenjavo, naribamo sir in zalijemo z mešanico jajc in kisle smetane. Pečemo na 180 stopinj od 30 – 40 minut. Lahko postrežemo na posteljici iz rukole ali s pečenim krompirčkom.

ZELIŠČNI NAPITEK

  • šop svežih zelišč (poprova meta, melisa)
  • 1,5 l vrele vode
  • ledene kocke
  • bio limona
  • rjav sladkor ali med (po želji)

Priprava: Šop svežih zelišč prelijemo z litrom vrele vode. Po desetih minutah odstranite zelišča in postavite v hladilnik da se ohladi. Narežite v prevretek limono, dodate malo rjavega sladkorja ali medu ter par listov svežih zelišč.

POLETNI KOLAČ

  • 300 g poletnega sadja (jagodičevje)
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 50 g raztopljenega masla
  • 200 g moke
  • 200 ml kisle smetane
  • 250 ml mleka malo sladkorja za posip
  • list mete za dekoracijo
  • malo soli
  • ščep pecilnega praška

Priprava: Penasto zmešamo jajca in sladkor. Dodamo moko pomešano s pecilnim praškom, sol, polovico raztopljenega masla, kislo smetano in mlako ter dobro zmešamo z električnim mešalnikom. Testo pride podobno masi za palačinke. Z drugo polovico raztopljenega masla namažemo okrogli pekač za torto (premer 26 – 28 cm), v katerega zlijemo testo in naložimo sadje. Kolač posujemo s sladkorjem v prahu. Serviramo dekorirano z listi mete, po želji pa tudi s stepeno sladko smetano.

Društvo podeželskih žena Kočevske

Komentarji