Policija svetuje: Poskrbimo, da bo smučanje varno

0

V času obiska smučišč vam želimo policisti z nekaj nasveti pomagati, da bodo vaši dnevi na smučiščih prijetni in namenjeni sprostitvi, športu in zabavi. V prvi vrsti bi radi poudarili, da mora biti skrb za varnost na prvem mestu, za njo pa smo na smučišču odgovorni vsi prisotni.

Predvsem moramo biti na smučiščih ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Nikakor pa ne smemo pozabiti na 10 FIS pravil, ki jih moramo poznati in se z njimi seznaniti še predno zapeljemo po belih strminah.

Zavedati se moramo, da obisk smučišč in uživanje na belih strminah prinaša tudi določeno tveganje, saj se število obiskovalcev povečuje, pojavljajo se nove tehnike smučanja, uporabljajo se novi pripomočki, kar posledično lahko pomeni tudi večjo možnost za poškodbe.

V ta namen vam svetujemo, da:

  • prilagodite hitrost in način smučanja svojim sposobnostim in predvsem trenutnim razmeram na smučišču (vreme, stanje proge, zasedenosti smučišča…)
  • ste posebej pozorni na otroke, deskarje novince in novince na smučeh
  • smučate le po označenih in odprtih progah
  • uporabljajte zaščitno smučarsko čelado, zakonsko je obvezna uporaba za otroke, mlajše od 14 let
  • da ne smučate pod vplivom alkohola ali mamil, ker je to neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih
  • ste posebej pozorni na svojo smučarsko opremo in ostale vrednejše predmete, da preprečite njihovo odtujitev.

Na smučiščih za red in varnost poleg nadzornikov skrbijo tudi policisti. Policisti na smučiščih predvsem ugotavljajo kršitve zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil. Za ugotavljanje stopnje alkohola pri smučarju, lahko policist odredi preizkus alkoholiziranosti. V primeru, da ima smučar v organizmu več alkohola, kot ga določa zakon (0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka), mu policist:

  • prepove nadaljnjo smučanje in odvzame smučarsko vozovnico brez povračila
  • prepove nadaljnje smučanje in obvesti upravljavca smučišča, ki prekliče vozovnico in prepove nakup nove za tisti dan
  • izreče globo v skladu z Zakonom o varnosti na smučiščih
  • smučarju zagotoviti povratek v dolino, v kolikor to omogoča vozovnica

Policist na smučiščih tudi opravljajo ostale splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi, ter obravnavajo nesreče v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali umrl.

Želimo vam prijetno, predvsem pa varno smuko!

Vir:www.policija.si  

Vodji policijskega okoliša Marjan Ferko in Boštjan Rückl

Komentarji