Srečanje s špansko pesnico

0

Tudi letos so organizatorji KUD Jazbec, JSKD in Center za slovensko književnost (pod pokroviteljstvom občine Kočevje in pomoči gostišča Veronika in JAK) izbrali inovativno mlajšo špansko pesnico ALICIO GARCÍA NÚÑEZ, ki bo ustvarjala v Kočevju.

Tudi letos so organizatorji KUD Jazbec, JSKD in Center za slovensko književnost (pod pokroviteljstvom občine Kočevje in pomoči gostišča Veronika in JAK) izbrali inovativno mlajšo špansko pesnico ALICIO GARCÍA NÚÑEZ, ki bo ustvarjala v Kočevju.

 

Naša gostja

Med njenim gostovanjem v Kočevju smo jo povabili, da se nam pridruži in se predstavi tudi na naši šoli. Srečanje je potekalo v sredo, 19.9.2012, v šolski knjižnici v Mestnem logu.

Člani novinarskega in knjižničarskega krožka smo želeli čim več izvedeti o njenem življenju in delu. Sprva smo opazili malce zadrege glede sporazumevanja. Kmalu je pogovor stekel v angleščini, prav veseli pa smo bili, ko so ji vmes ušle besede v španščini.

Mlada pisateljica, pesnica, diplomirana novinarka, tekstopiska, menedžerka za družbene medije in kulturo, ki prihaja z obalnega mesta Alicante, je postala zelo zgovorna in kmalu je postal klepet zelo zanimiv.

Tetoviran simbol sreče

Povedala nam je, da se je najbolj razveselila povabila, da bo tri tedne preživela v Sloveniji. Zelo je ponosna, da je bila prav ona izbrana med številnimi prijavljenimi. To je bil tudi razlog, da se je pred odhodom v novo kulturno okolje odločila, da si na levo zapestje tetovira besedo POEZIJA.

 

Vsestranska umetnica

Njen specifičen način izražanja nam je dal vedeti, da imamo pred seboj ustvarjalko, ki nam bo na svojstven način pričarala dogodke iz svojega življenja.

Alicia nam je povedala, da je v svoji državi brezposelna, zato si mora sama poiskati zaslužek. Poleg pesnjenja dela tudi za razne množične medije: televizijo, časopise in radijske postaje. Povezovalka različnih umetniških zvrsti je vodila več festivalov, organizirala različne koncerte, pomagala pri odprtju centra sodobne umetnosti in tudi sama nastopala v številnih mestih, kot so: Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Sevilla, Alicante, Murcia, Valencia in Berlin.

Njena največja ljubezen pa je še vedno poezija. Piše o vsem tistem, kar jo razveseli ali razžalosti, hkrati pa se rada kritično odziva na aktualne dogodke in razbija dovtipe o pesništvu. Izdala je dve pesniški zbirki. Prvo pesniško zbirko z naslovom Zgodba brez nas je avtorica leta 2011 sama izdala. Iz nje nam je v španščini prebrala pesem z naslovom Tovarna strtih src, prevod pesmi pa naša knjižničarka Breda Vilicer.   

Osebna izkaznica

V razgovoru smo želeli izvedeti tudi nekaj osebnih podatkov, predvsem o družini in njenih skritih željah. 31-letna pesnica nam je razkrila, da zelo rada pleše in posluša klasično glasbo. Spremenila bo tudi kraj bivanja, preselila se bo v Barcelono, kjer se bolje počuti. Tam ima tudi veliko prijateljev.

Ko pa je spregovorila o svoji družini, smo začutili, da je zelo navezana na vse družinske člane, predvsem pa na svojo sestro, ki ji ljubkovalno reče Isa.

Klepet s prijetno sogovornico se je zaključil. Zdela se nam je presrečna, ko smo se ji zahvalili v njenem maternem jeziku.

 

 

Člani novinarskega krožka

OŠ Ob Rinži Kočevje

                            

Komentarji