Praznik občine Velike Lašče

0

S svečano akademijo na kateri je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor in podelitvijo občinskih priznanj, so v športni dvorani v Velikih Laščah proslavili občinski praznik.

 

Praznujejo ga od leta 1995 v spomin na 8. junij 1508, rojstni dan reformatorja slovenskega jezika Primoža Trubarja. Velikolaški župan Anton Zakrajšek je v nagovoru poudaril neprecenljivo zapuščino Trubarja za Slovence na kar so v občini še posebej ponosni. Izpostavil je tudi dosežke lokalne skupnosti v zadnjemu letu.

V slavnostnem govoru je predsednik republike dejal, da smo Slovenci eden redkih narodov sveta, ki evropsko reformacijsko gibanje iz 16. stoletja obeležujemo s posebnim dnem, saj 8. junij obeležujemo kot državni praznik, dan Primoža Trubarja. Vse to nas navdaja s ponosom in utrjuje zavest, da pripadamo drug drugemu in da lahko z upanjem, pogumom in samozavestjo zremo v prihodnost. Trubar je postavil temelje slovenskega knjižnega jezika in s tem temelje slovenske jezikovne skupnosti in Slovenci smo njegovi veliki dolžniki, je dejal predsednik. Ob tem je zaželel, da bi prihodnje leto, ko bomo praznovali leto reformacije, v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije, pripomoglo k sožitju, solidarnosti in strpnosti med nami. Pahor je še spomnil, da so Velike Lašče lani dale pomemben prispevek k spravi s postavitvijo skupnega spominskega obeležja, ki je takrat bil še brez primere v slovenski povojni zgodovini, saj so na spominskem obeležju postavljene table z imeni padlih na partizanski in na domobranski strani iz okolice Karlovice: borcev NOB, talcev in internirancev ter žrtev vojne in povojnih pobojev. Zakrajšku se je zahvalil za pogumno pobudo, ki je spodbudila tudi druge, da z majhnimi in simbolnimi ravnanji zapiramo nekatere rane iz naše preteklosti in novim generacijam prizanesemo s starimi delitvami. Ob praznovanju 25 letnice samostojnosti je Pahor Zakrajšku izročil izročil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike.

Letos ob prazniku niso razglasili častnega občana, priznanja občine pa sta prejela Helena Grebenc Gruden za izjemne dosežke v kulturi ter Franc Debeljak za izjemno vlogo Jezusa v velikonočni predstavi Ribniški pasijon. Plakete župana so prejeli Matjaž Gruden za dolgoletno delo na področju politike in kulture, ob 30 letnici Trubarjeve domačije in PGD Velike Lašče za 120 let požarne varnosti. Pohvale župana so šle v roke Francu Pečniku, za organizacijo že 20 revije občinskih pevskih zborov, Konjerejskemu društvu Velike Lašče za 20 let dela, Občinskem oboru ZVVS ob 25 letnici samostojnosti in učencu osnovne šole Primoža Trubarja, Vidu Riglerju za izjemne učne dosežke. Pred začetkom slovesnosti sta si predsednik republike in gospa Pečar v spremstvu župana Velikih Lašč ogledala Trubarjevo domačijo, ki že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika. Kulturni program slovesnosti so pripravili Mladinski pevski zbor Osnovne šole Primoža Trubarja s himnama Republike Slovenije in Evropske unije, Simfonični orkester Glasbene šole Ribnica, oktet Jurija Dalmatina, Kvintet 7 ter citrarka Špela Obšteter in z recitalom Tone Kuntner.

(I.L.)

 

Komentarji