Praznik sadja na Gradežu, štruklji in obletnica sušilnice

0

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež pri Turjaku je že šestnajstič pripravilo turistično-etnografsko prireditev Praznik suhega sadja.

V sončni nedelji so se zjutraj pohodniki izpred doma krajanov na Turjaku odpravili po šolski učni poti do Trubarjeve domačije. Pod vodstvom vodnika so si ogledali rojstno hišo Primoža Trubarja, pisca prvih dveh slovenskih tiskanih knjig, nato pa so pot nadaljevali proti cerkvi Sv. Kancijana v Škocjanu, kjer je bil Trubar krščen. Pohod so sklenili na Gradežu. Tam so se pridružili množici, ki je spoznavala sleherni kotiček razgibane vasi in se kasneje prepustila vonjavam pestre kulinarične ponudbe značilnih gradeških jedi ter poskusila najboljše štruklje, pripravljene po receptih spretnih gospodinj.

Kulinarični dogodek Gremo na štruklje je del projekta Uživam tradicijo, ki se odvija v okviru čezmejnega sodelovanja Intereg Slovenija – Hrvaška, s sodelovanjem štirih slovenskih in štirih hrvaških partnerjev. Projekt je predstavila Matka Starič iz zavoda Parnas, ki je eden od partnerjev v tem projektu.

Kako ocvirkove štruklje pripravljajo v Loškemu Potoku?

»Enostavno, z ocvirkovo mastjo,« je dejala Anica Cvar. Za razvlečeno testo potrebujemo moko, jajca, sol, olje, tudi malo kisa, da je testo bolj mehko. Testo eno uro »počiva«. Potem ga napojimo z ogreto ocvirkovo mastjo in kuhamo približno dvajset minut. Skuhanega razrežemo na drobne kose in jih znova zabelimo z ocvirki. Ostane nam le še dober tek! Drugačni, a zelo okusni, so bili štruklji Andreje Škarbec iz Hrovače, seveda z dodatkom fižola – fižolovim namazom.

Osrednji dogodek gradeškega praznika je bil vpet v tamkajšnjo ekološko sušilnico suhega sadja z 12-imi lesami. Iz nje se na tradicionalen način že 80 let vali dim bukovih drv, letos še najbolj gost in tako bo vse do božiča, je številnim obiskovalcem razlagal Boris Zore, prvi predsednik društva. V sušilnici, ki je že zaradi izdatnega rodu vseh vrst sadja polno zasedena in obratuje 24 ur, bodo do takrat posušili več deset ton sliv, jabolk, hrušk in tudi kivija.

Gradežani (saj so v društvo vključeni skoraj vsi vaščani) se že pripravljajo na največjo letošnjo prireditev, to je tradicionalna božična razstava jaslic, ko bodo v skritih kotičkih Gradeža postavili več kot 200 različnih jaslic in tako še bolj pričarali vzdušje časa Jezusovega rojstva.

(mgć)

Komentarji