Prednovoletno srečanje na mejnem prehodu Petrina – Brod na Kupi

0

Pred enajstimi leti sta Turistično športno društvo Kostel in Udruga za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« iz Broda na Kolpi pripravili prvo prednovoletno srečanje na meji, ki se ga vsa leta udeležujejo predstavniki mejnih policijskih postaj Kočevje in Delnice (do pred tremi leti tudi obeh carinskih izpostav), občinska vodstva Kostela in Delnic ter drugi povabljeni gostje iz Primorsko-goranske županije.

Tokratno srečanje, 30. decembra, točno ob poldne na mostu čez Kolpo, sta vodila predsednika obeh društev dr. Stanko Nikolič in Davorin Klobučar ter kostelska županja Lilijana Butina in župan Delnic Ivica Knežević.

»Tudi na ta način povezujemo oba naša naroda, ki sta do vzpostavitve državne meje in tudi po njej živela v sožitju in strpnosti. Če bi naši vladi in najvišja politična vodstva ravnala tako kot mi ob meji, med državama ne bi bilo prav nobenih odprtih vprašanj,» so na kratko strnili misli vsi govorci.

Vsa leta več kot zgledno in predvsem profesionalno sodelovanje, tudi po namestitvi žične ograje, od pred kratkim tudi vrat na mostu, je v imenu policijske postaje Ljubljana omenil inšpektor Marjan Bavec. Marinko Puškarić iz policijske postaje Delnice pa je dodal, da so ne le policija, ampak tudi občani na obeh bregovih najboljši varuhi prostora. O pomembnosti sožitja narodov tudi v primežu, včasih nelogičnih korakov, ki jih naredi politika, je spregovoril tudi kočevski poslanec v Državnemu zboru Janko Veber.

Srečanje je ves čas spremljal kulturni program, harmonikarji z obe strani meje, ob koncu sta predsednika društev po vodi spustila venec z napisom »Za vselej Schengen, dovolj je bilo.»

I. L.

Komentarji