Predstavitev stranke Solidarnost

0

Preberite si intervju s soustanoviteljem stranke Solidarnost in izvedite več o tej stranki.

Kako in predvsem zakaj je prišlo do ustanovitve stranke Solidarnost?

Sam izhajam iz vstajniškega gibanja VLV (Vseslovenska Ljudska Vstaja), ki je organiziralo 5 vseslovenskih ljudskih vstaj in še kup protestov proti obstoječim skorumpiranim grabežljivim političnim in ostalim strukturam. Dobiti na cesto 30.000 ljudi ni enostavno. Posebno še v Sloveniji – imamo okrog 125.000 brezposelnih, imamo 394.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine, ko pa imamo možnost na glas povedati, se postaviti proti temu, ni praktično nikjer nikogar…

V času vstaj je bilo veliko gibanj, društev…, ki so na vstajah sodelovala, potem je prišla pobuda Odbora za pravično in solidarno družbo za ustanovitev politične stranke. Z vstajami namreč zaradi zelo skromne udeležbe (če bi bilo to podobno kot v Srbiji, ko so zrušili režim Miloševića, bi bile stvari najbrž precej drugačne) razen zrušitve takratne vlade, nismo dosegli ničesar, saj se žal ni nič spremenilo. Po tej zamenjavi, je interes za vstajništvo med ljudmi povsem izginil. Poleg tega je Janšina vlada praktično onemogočila referendume. Tako ostane le, da ustanoviš lastno stranko.

Kot rečeno, je Odbor poskušal združiti vsa takratna vstajniška gibanja, a s(m)o se takrat uspela združiti le tri – VLV, Odbor in MND (Mreža za Neposredno Demokracijo). Kasneje sta se nam pridružili še Civilna iniciativa Brkini in SRP (Slovenija Resnica Poštenje).

Za kaj se zavzemate?

To je težko opisati v nekaj stavkih. Na kratko – za pošteno in pravično družbo, za solidarnost med ljudmi, za vrnitev pokradenega družbenega premoženja, za transparentno delovanje vseh inštitucij… Naš program je podrobneje napisan na naši spletni strani www.solidarnost.si (mimogrede – “izposodili” so si ga nekateri danes parlamentarni akterji)…

Ime “Solidarnost”?

No, nima niti najmanjše zveze s poljsko Solidarnostjo. Ja, bile so različne ideje o imenih, nismo izbrali imena “Solidarnost”, izbrali smo idejo – solidarnost in nato ime “Solidarnost”. So bili pomisleki, smo bili za in proti, pa vendar…

Zakaj smo se tako odločili? Ker nas solidarnost dela boljše in srečnejše. Ker kot človeška družba uspevamo in preživimo s tem, da skrbimo drug za drugega, si delimo med seboj in smo pravični. Ker nikogar ne puščamo za seboj.

Seveda, konkurenca in boj sta tudi potrebna. Poskrbita, da se ne polenimo in da se na plano prebijejo najboljše rešitve. Sta nujno potreben korektiv in nagrada za dobro delo in pogum. Nista pa bistvo! Kadar to postaneta, začnemo ljudje izgubljati smisel svojega obstoja, začnemo izgubljati svojo človečnost.

Solidarnost je še pomembnejša za nas, ki smo pripadniki maloštevilnega naroda. Solidarnost omogoča razvijanje vseh naših možnosti. Omogoča, da tudi otrok revnih staršev dobi izobrazbo in priložnost, da lahko polno uresniči samega sebe in da v največji meri prispeva tej družbi. Da brezposelni in upokojenec nista pahnjena v bedo, da bolezen ne pomeni grožnje, da bomo izpadli iz igre, ki se imenuje življenje. Solidarnost pomeni, da nas ni strah, ko polno živimo svoje priložnosti, ko polno živimo svojo podjetnost. Ker imam v solidarni družbi več možnosti. Ker je moč vseh nas tudi moja moč.

Solidarnost pomeni, da varujemo in skrbimo za skupno. Skrbimo in varujemo skupne vrednote, javne dobrine, naše okolje in skupno premoženje.

Da bo vse to skupaj bogatilo družbo, ne pa da postane plen najbolj brezobzirnih med nami. Da bodo vrednote skupnosti plemenitile življenja bodočih rodov, naše skupno premoženje pa mu dajalo materialni temelj zdrave, varne in bogate družbe in varen jutrišnji dan.

Kako pa je s Solidarnostjo v Kočevju?

Konkretno v Kočevju deluje občinski odbor Solidarnosti. V stranki solidarnost se zavedamo lokalne problematike, zato bomo na lokalnih volitvah nastopila s kandidatom za župana in z listo kandidatov za občinske svetnike.

Tako vabimo vse, ki jim je do sprememb v naši družbi in so pripravljeni pri tem sodelovati, če imate konkretne ideje, kaj in kako spremeniti na Kočevskem, se nam pridružite, ne le doma s kavča kritizirati, kako so vsi lopovi, kako ni mogoče ničesar spremeniti… Pridružite se nam in sodelujte pri spremembah na bolje. Stvari se žal namreč same od sebe spreminjajo le na slabše… To ne pomeni, da se je potrebno včlaniti v stranko Solidarnost, vsi dobromisleči in pošteni ste vabljeni k sodelovanju in k prispevanju na boljše.

Lahko še nekaj o vas?

Moje ime je Dare Hribar. Delam kot republiški energetski inšpektor. Kot rečeno prihajam iz vrst vstajnikov (VLV). Sem soustanovitelj stranke Solidarnost, član Izvršilnega odbora, član Sveta stranke, koordinator za ustanavljanje lokalnih odborov v 4. volilni enoti in seveda član Občinskega odbora OO Kočevje. Veseli bomo vsakega vašega predloga, nasveta, ideje…

Pokličete lahko na telefon 031/372-682 ali se javite na e-mail dare.hribar@gmail.com, lahko se nam pridružite na FB: “Solidarnost OO Kočevje”. Meni osebno je najpomembnejše in sploh edino sprejemljivo, da delam s poštenimi in odkritimi ljudmi.

Komentarji