Prifarci bodo nazdravili Sloveniji v Cankarju

0

Prifarski muzikanti so svojo glasbeno pot začeli kot ljudski pevci in godci pri Fari v Kostelu. Z letošnjim že devetim velikim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bodo k ljudski pesmi znova vrnili. Vmes so sicer v 28 letih delovanja prehodili že dolgo pot, tudi od narečnih popevk, ljudskih pesmi drugih narodov, popevk – domačih in tujih, klapskih in cerkvenih pesmi, a ljudsko pesem so vedno nosili s seboj, kamorkoli jih je že zanesla pot. Še posebej veliko jih poznajo iz domače Fare, kjer je nastala tudi njihova najbolj prepoznavna Mlinarca.

Letos Slovenija praznuje 25 let svojega obstoja, in k temu prazniku želijo s svojim koncertom prispevati tudi Prifarci. Slovenska ljudska pesem je tako bogata, da so v njej našli spremljavo za vse življenjske prilike; od otroških, soldaških, ljubezenskih, svatovskih, stanovskih, domovinskih pesmi do napitnic in zdravic. In takšno življenje Slovenk in Slovencev bodo na letošnjem velikem koncertu opevali tudi Prifarci z gosti.

Na največjem odru Cankarjevega doma se jim bodo v ponedeljek, 28. novembra, in nedeljo, 27. novembra, pridružili še: Manca Izmajlova, vokalna skupina iz Kočevja Vocabella, kvartet Karik iz Tolmina, Prekmurka Tjaša Cigut, citrarka Jasmina Levičar, trobentač Rok Godec, bobnar Duško Kranjc, multiinstrumentalist Miha Gorše in drugi.

Prifarci ostajajo v svoji tradicionalni zasedbi. Še vedno je njihov šef Martin Marinč, ki igra frajtonarco, na berdi in kitari je Mitja Ferenc, na tamburici Valentin Južnič, na violini Jernej Pečak, na braču Brane Počkar, na bugariji in kitari Uroš Obranovič in na klavirski harmoniki Toni Obranovič. Scenarij za prireditev jim je napisala Rosvita Pesek.

Za november velja, da bodo intenzivno vadili vse sobote in so se koncertom in presenečenjem, na katera jih velikokrat povabijo, odpovedali. Decembra pa bodo spet oživili koncerte božičnih pesmi, ki so jih prav tako prvič predstavili v Cankarjevem domu in ki imajo poleg ljudskih pesmi v njihovem srcu prav posebno mesto.

Karte za njihov že tradicionalni koncert v Gallusovi dvorani lahko dobite na blagajni Cankarjevega doma, na Petrolovih črpalkah in spletnem portalu Moje karte.

Vabljeni, da skupaj nazdravimo Sloveniji.

 

Komentarji