Prijateljstvo tudi čez mejo

0

Letošnjo pomlad, 19. maja, smo šli že šestič na srečanje Slovenskih vasi, tokrat v občino Šentrupert. Veliki dogodek prijateljskega srečanja vsako leto poteka v drugi Slovenski vasi. Prvič se je tega srečanja letos udeležila tudi delegacija iz Slovenske vesi iz Porabja, naših zamejskih Slovencev.

Na letošnjem srečanju so bili prisotni tudi Slovenskovaščani občine Brežic in občine Kočevja. Po prihodu vseh udeležencev srečanja smo se odpeljali na Veselo goro, lepo razgledno točko na občino Šentrupert.

Za dobrodošlico so nam podeželske žene postregle s prigrizkom in napitkom. Prisrčnega rokovanja že pretežno starih znancev je bilo na pretek. Ogledali smo si cerkev Vesele gore sv. Frančiška Ksaverja, katera je po obnovi slovela kot ena najlepših cerkva v občini in Dolenjski nasploh. Številne poslikave in pestra zgodovina poudarjajo pomembnost romarskega kraja občine. V njej je zadonela pesem naših prijateljev iz Madžarske.

Sledil je ogled Barbove graščine, katero nam je do podrobnosti razkazal g. Janez Kvaternik iz kulturno-umetniškega društva, v starih oblačilih klati viteza. Bogate srednjeveške zbirke orožja in opreme, heraldična zbirka o grboslovju, kovačija denarja, tiskarna, grajska orožarna, viteška oprema, rokodelske dejavnosti in še mnogo drugega nas je navdušilo in popestrilo naše druženje.

Srečanje se je nadaljevalo nato v domači gostilni Vojnovič. S prijateljskim nagovorom nas je pozdravil glavni organizator g. Alojz Gregorčič, ki nam je povedal, da njihova Slovenska vas slovi po največjem zaporu države – Dobu. Kot posebnost naše vasi pa je, da je to njeno rojstno ime že od začetka nastanka. Sledili so pozdravi in nagovori tudi predstavnikov ostalih Slovenskih vasi. »Lepo je, da je prišlo do te ideje in srečanj, saj na ta način tudi sam spoznavam našo Slovenijo in njene dobre ljudi,« je poudaril predstavnik Slovenske vasi občine Brežice, g. Bogdan Palovšnik. Prisrčno so se predstavili tudi naši prijatelji z Madžarske. Izmenjava simboličnih daril je kot prisega na trajno prijateljstvo. Naši Porabci pa pravijo: »Če bi imela vsaka vas v Porabju takšno ime, bi bilo dobro. Bilo bi več sodelovanja in več prijateljstva.« Vodja in organizatorka srečanja Slovenske vesi z Madžarske, ga Katalin Daniel pa ni mogla skriti navdušenja nad odlično organiziranim srečanjem.

Pozno popoldne smo se razšli s stiskom rok in obljubo za srečanje naslednje leto.

Anton Fabjan