Pripravimo naše vozilo na zimo

0

Živimo na območju, kjer nas sneg obišče pa, če si to želimo ali ne. Ker želimo, da vaš avto ne bi obstal sredi zasnežene prometne ceste, smo za vas pripravili nekaj napotkov o pripravi avtomobila pred zimo.

Zavore. Preverite zavore, saj so najpomembnejši varnostni sistem vašega avta.

Akomulator. Bolj, kot je vreme hladno, bolj je ob zagonu vozila obremenjen akomulator. Mrzlo vreme lahko poškoduje akomulator in tako skrajša življensko dobo. Običajni rok trajanja akomulatorja je pet let, nato pa svetujemo čimprejšnjo zamenjavo.

Hladilna tekočina (antifriz). Pred zimo je potrebno preveriti nivo in kvaliteto hladilne tekočine. Hladilno tekočino dolivajte pri hladnem motorju.

Tekočina za pranje stekla. V posodi za tekočino naj vam ne zmanjka tekočine za pranje stekel. Uporabite tekočino, ki preprečuje zmrzovanje stekel. V kolikor tekočino razredčite, upoštevajte navodila proizvajalca.

Gretje in brisalci. Preverite delovanje gretja, odmrzovanja stekel in zamenjajte brisalce, saj se le-ti v letu dni obrabijo.

Pnevmatike. Bodite pozorni na globino profila in na pritisk v pnevmatikah. V času zime je potrebno preveriti pritisk v pnematikah vsaka dva tedna. Minimalna globina profila zimskih gum, v zimskem času je 3mm. Priporočljiva menjava letnih gum za zimske pa, ko temperatura pade po 7 stopinj Celzija oziroma najkasneje skladno z zakonom.

Olje in filtri.  Avto mora imeti dovolj kvalitetnega olja.  To preveri vaš serviser.

Zimska oprema. Priporočamo, da imate v avtu zložljivo lopato za sneg, odejo v katero se lahko ovijete v primeru obstoja na cesti. Metlica za sneg in strgalka za led naj bosta pri roki. Ko je oteženo pluženje, pa imejte v avtu tudi verige.

Ni nujno je pa priporočjivo. Sprej za odmrzovanje in dodatni polnilec za telefon.

Seveda lahko avto odpeljete k najbližjemu serviserju, ki bo vašega konjička pregledal in pripravil za zimo. Le pripravljeno in vzdrževano vozilo je tudi varno vozilo.

Komentarji