Prva dobitnica nagrade V spomin na Dano Lovšin je Anja Moric!

0

Dobitnica nagrade V spomin na Dano Lovšin, ki jo je doniral Vito Oražem, lanski prejemnik Deklice s piščalko, je Anja Moric.

 

Kot je G. Oražem povedal že lani ob prejemu nagrade, bo s pomočjo Rotary kluba Kočevje denarni del nagrade, ki ga je prejel in ga dopolnil še z lastnimi sredstvi, namenil posameznikom ali organizacijam, ki raziskujejo ali opisujejo predmet, neposredno vezan na mesto Kočevje ali širšo Kočevsko. 5.000 evrov je tako razdelil na 5 delov –  v letih 2016, 2018, 2020, 2022 in 2024 bo denarno podprl po en projekt v višini 1.000 evrov.

Anja Moric je študentka doktorskega študija na Fakulteti za družbene vede. S tematiko kočevskih Nemcev se je začela ukvarjati že v srednji šoli v raziskovalni nalogi Vsaka ptica ljubi svoje gnezdo. Prav ta naloga je na srečanju mladih raziskovalcev leta 2001 osvojila 3. mesto. Svoje znanje je nadgradila v diplomskem delu in kasneje tudi v doktorski nalogi. O Kočevarjih je predavala na mnogih konferencah doma in v tujini ter objavila vrsto znanstvenih člankov v revijah, kot so Etnolog, Razprave in Gradivo, Europa Ethnica itd.

Na letošnji natečaj se je prijavila z etnografskim filmom o Kočevarjih. Kot je povedala, se je za tehniko etnografskega filma odločila, ker ta zvrst ni režirana in ne vsebuje nikakršnih igranih vložkov. To pomeni, da film prikazuje dejansko stanje »Kočevarjev skozi oči Kočevarjev samih in je zato avtentičen.« V njem nastopajo tako izseljeni Kočevarji kot tisti iz Slovenije, dodani pa bodo tudi podnapisi v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

E.M.

Komentarji