Pustolovščina škratov Kratkočasnikov v Risnjak

0

V Škratovi čisti 10 domuje škrat Fodl Šodl, znan po izrednem znanju izdelave napojev. Iskalec zlata je  škrat Leon Car, rojen 7.8.1001, živeč na naslovu Gozdni listki 272. Škratica Rozika je poklicna stražarka in varuje škratke.

V Škratovi čisti 10 domuje škrat Fodl Šodl, znan po izrednem znanju izdelave napojev. Iskalec zlata je  škrat Leon Car, rojen 7.8.1001, živeč na naslovu Gozdni listki 272. Škratica Rozika je poklicna stražarka in varuje škratke.

Vsi mi škrati smo v resnici učenci. Vsako jutro vstopimo skozi šolska vrata OŠ Ob Rinži, OŠ Stara Cerkev, OŠ Prevole in OŠ Zbora odposlancev. Letos raziskujemo, preučujemo in se sprašujemo, kaj je to gozd, kaj je to flora in favna, kdo je ekolog… Pri delu nam svetuje in nas vodi drevesni prijatelj Leopold, za prijatelje Poldi ali Leo. Vsak teden  nas preseneča s svojimi pismi, ki jih pušča na različnih mestih. Tako nas je skupaj z gospo Tanjo Struna z Ljudske univerze Kočevje povabil na izlet v narodni park  Risnjak. V soboto, 24.11.2012 smo se tako  z zelenim avtobusom odpeljali  na Hrvaško.

Iskali smo in iskali prijatelje »patuljake«, ki najbrž spijo ali pa se skrivajo v parku. Kako v čudovitem gozdu živijo! Prijazna vodiča sta nam pokazala lepote in zanimivosti njihovega parka.  S sladkim presenečenjem in novim pismom  nas  je razveselil tudi škrat Risko. Skupaj smo zapeli pesmico o škratu Davidu in zaigrali na gozdne inštrumente. Zeleni avtobus nas  je odpeljal domov k  našemu kočevskemu gozdu, ki ga imamo zelo radi.

Vas zanima, kaj vse smo novega, zanimivega izvedeli na našem potovanju?

Lovski opazovalnici (preži) se po hrvaško reče » čeka ».Solnica je lesen predmet, s katere srne ližejo sol. Ris ima na leto dva mladiča. V parku je 1148 vrst rastlin in okoli 120 različnih vrst ptic. 80 vrst ptic gradi gnezda. Ris, ko hodi, ima kremplje skrite. V kopi delajo oglje. Oglarji prespijo več noči v leseni hiški in pazijo na kopo. Vodja krdela volkov je samica. V parku ne smeš trgati rož, nabirati gob, kuriti ognja, hodiš lahko le po označeni poti, ne smeš postavljati šotorov, živali ne smeš božati. Jelkin storž ne pade z veje, ampak se olušči in luske padejo na tla. Kolpa izvira iz Risnjaka in teče nekaj kilometrov. Najglobja luknja v parku  je 1184 m. Medveda ubijajo človekove smeti.

 

Lepo vas pozdravljajo škratje Kratkkočasniki  iz

OŠ Zbora odposlancev

OŠ Stara Cerkev

OŠ Ob Rinži

in vam sporočamo

 

V GOZDU NAM NI NIKOLI »DOUGCAJT« !

Komentarji