Razočaran nad kočevskim zdravstvenim sistemom

1

Danes sem se prvič srečal s kočevskim zdravstvenim sistemom, ki me je preprosto šokiral. Sprašujem se, kdo je kriv, da je stanje takšno? Za občane takšno stanje zagotovo ni dobro in prepričan sem, da je takšna ureditev slaba.

Za kaj gre? V petek so se mi na lasišču pojavile rdeče srbeče pike in danes sem želel k osebnemu zdravniku na pregled. Poklical sem v ordinacijo dr. Odorčiča, kjer se je oglasil avtomatski odzivnik s sporočilom, da je ordinacija ta teden zaprta in sta nadomestni zdravnici dr. Šterbenc in dr. Rako. Odpravil sem se v ZD Kočevje, namenjen k dr. Mileni Šterbenc. Počakal sem 15 minut, potem pa vprašal eno od pacientk, zakaj je takšna gneča, saj je bila čakalnica polna občanov. Slednja mi je odgovorila, da je zdravnica danes tudi dežurna na urgenci. Ta odgovor me je naravnost šokiral.

Kako je mogoče, da zdravnik poleg svoje ordinacije opravlja še delo dežurnega zdravnika na urgenci? To je nesprejemljivo. Pacienti v takem primeru na zdravnika čakajo po več ur, kar se je danes tudi zgodilo, saj zdravnice ni bilo skoraj dve uri. Poleg tega pa ta ista zdravnica nadomešča še drugega zdravnika. Do občanov in pacientov je takšna organizacija dela nespoštljiva. Ko na trenutek dobimo občutek, da z gradnjo urgence napredujemo, je ob stiku s kočevskim zdravstvenim osebjem jasno, da smo tudi na tem področju zaostali in ne delamo v dobro pacientov.

V pogovoru s pacienti v čakalnici sem prejel veliko informacij, da so zdravniki pač nedotakljivi in jim nihče nič ne more, zato se tudi nihče ne drzne izpostaviti. Jaz se pa bom, ker je takšen odnos do občanov žaljiv in nepravičen.

Novi direktorici ZD Kočevje smo v povezavi z obravnavano temo poslali nekaj vprašanj in upamo, da vas bomo z odgovori seznanili kaj kmalu.

Ivan Gabrič

Komentarji