Reportaža Sibor Inotherm z Evropskega prvenstva za kadete in mladince – Bologna 2018

0

Med 26. in 28. oktobrom 2018 je v mestu Bologna v Italiji potekalo Evropsko kadetsko in mladinsko prvenstvo v ju-jitsu borbah, duo sistemu ter ne-wazi, katerega se je udeležilo 26 držav in 520 tekmovalcev. Evropskega prvenstva se je pod okriljem Ju-jitsu zveze Slovenije udeležilo tudi 24 slovenskih reprezentantov, ki so barve Slovenije zastopali več kot dostojno. Člani Sibor Inotherm-a so se prvenstva udeležili s sedmimi člani in dvema trenerjema in so tekmovali vse tri dni prvenstva.

Prvi dan sta bili za Sibor na vrsti dve kategoriji, in sicer kadeti borbe do 66 kg in nad 81 kg. Prvo borbo je pričel Andraž Žlindra do 66 kg, ki je bil v prvem krogu prost, nato pa je izgubil za eno točko proti Rusu. Sledila je borba v repasažu proti Romunu, kjer pa je bil nasprotnik premočan in na koncu je to zadostovalo za končno 19. mesto. Čestitke Andražu, saj je bilo to njegovo prvo prvenstvo v borbah. Andraž pa je že na uvrstitev na prvenstvo v dveh kategorijah (tudi duo) naredil izjemen uspeh.

Prvi dan je nadaljeval Vid Belič v kategoriji nad 81 kg kadeti. Prvo borbo je suvereno predčasno premagal tekmovalca iz Bolgarije. V polfinalu pa mu je nasproti stal kolega iz reprezentance s katerim Vid ni imel težav in ga zopet premagal pred iztekom časa s popolnim izidom 50:0. To pa je že pomenilo popoldanski veliki finale proti Poljaku, vendar je bil to dan Vida, ki je ponovil vajo in zmagal 50:0 ter s tem postal evropski prvak v svoji kategoriji. Odlično.

Drugi dan smo imeli člani Siborja na vrsti eno kategorijo, in sicer duo mešani pari pri kadetih. Najmlajša in debitanta na prvenstvih Nika Kotar in Luka Čirovič sta pričela dan suvereno. V prvi borbi sta za las premagala par iz Belgije. V naslednjem krogu jih je čakal par iz Nemčije, s katerim nista imela težav ter se z zmago prebila v polfinale proti drugem paru iz Belgije. Tudi ta boj je bil tesen do konca, vendar je zmaga pripadla Niki in Lukatu, ki sta se uvrstila v popoldanski finale. V finalu pa sta jih čakala tekmovalca iz Grčije, naš par se je boril do zadnjega, vendar sta bila Grka tokrat premočna. Vseeno pa sta Nika in Luka na svojem prvem nastopu na Evropskem prvenstvu in komaj po pol leta skupnega treninga osvojila naslov evropskih podprvakov. Čestitke.

Zadnji, tretji dan prvenstva, pa sta čakali člane Siborja še dve kategoriji. Moški duo sistem pri kadetih Andraž Žlindra in Gal Košir ter Lovro Divjak in Matic Jakšič v kategoriji duo moški pari pri mladincih. Pričela sta Matic in Lovro in imela prvi dvoboj z močnim parom iz Belgije, katerega sta žal izgubila. Naslednja borba pa je bila že za 3.mesto proti paru iz Švice. Kljub dobrem nastopu sta bila nasprotnika po mnenju sodnikov boljša, zato sta Matic in Lovro na koncu osvojila 5.mesto. Vseeno pa čestitke za nastop in upamo za boljšo uvrstitev na članskem svetovnem prvenstvu na Švedsko kamor potujeta čez en mesec.

Zadnje borbe na prvenstvu za Sibor pa sta imela Gal in Andraž. Po odličnem začetku dveh zmag proti Romunoma in Belgijcema sta imela polfinale z drugim parom iz Romunije, ki sta ga premagala in se s tremi zmagami uvrstila v veliki finale, kjer sta jih čakala Grka. Boj za naslov prvaka je bil napet, vendar je na koncu semafor pokazal zmago v prid naših članov. Dobili smo nove evropske prvake, Gal Košir in Andraž Žlindra, duo sistem, kadeti, moški pari. Izjemen dosežek in lepa vzpodbuda za prihodnost.

Omenimo še, da se Tina Pelc (v kategoriji borbe mladinke do 70 kg) zaradi poškodbe žal ni mogla udeležiti prvenstva, saj bi zagotovo posegla po najvišjih mestih, a priložnosti bo še veliko.

Kot vsako leto je bilo prvenstvo za člane Siborja odlično in bo zopet težko ponovljivo, vendar se bomo trudili že na naslednjem prvenstvu za mlade.

Tako je ekipa Siborja vsak na svojem področju – tekmovalci na tekmovalnem delu, trenerji Elvis Podlogar, Boštjan Divjak, Anton Ambrožič, Vitja Gričar in selektorja na trenerskem delu in ostali člani pri organizacijskem delu opravili odlično delo. Izjemni rezultati pomenijo za nekatere člane napredovanje v višji pas pri ju-jitsu, statuse športnika pri OKS ter večjo prepoznavnost Siborja in ju-jista.

Še enkrat se zahvaljujemo sponzorjem prvenstva INOTHERM, BUDOSHOP, ELDAMEDO, PLINOVODI, ZAVARVALNICA SAVA, MELAMIN, POS PLASTIKA, ZAVAROVALNICA TRIGLAV, AVTOHIŠA VRTIN in INTERSOCKS-CROCS ter ostalim sponzorjem, ki so pomagali pri udeležbi na tem in vseh ostalih tekmovanjih.

Elvis Podlogar, predsednik Siborja

Komentarji