Ribničani zadali hud udarec Celjanom, prva žrtev trener Branko Tamše

0

»Cela Slovenija je videla, da smo bili tokrat pokradeni,« poraz v Ribnici upravičujejo (nekateri) rokometaši Celja Pivovarne Laško. Je temu res bilo tako?

V tekmi 4. kroga državnega rokometnega prvenstva sta se v Ribnici pomerila Riko Ribnica in Celje Pivovarna Laško. Ne le v tamkajšnji športni dvorani zbrani gledalci, pač pa tudi številni pred TV zasloni, so bili priča prave rokometne poslastice in odmevne zmage gostiteljev. Povsem razglašene in utrujene Celjane, ki očitno niso kos letošnji dvotirnosti (liga Evropa in državno prvenstvo), so nadvse borbeni Ribničani po letu 1994 drugič v prvenstveni tekmi Celjane premagali v samostojni državi. Za tretji skalp pa so poskrbeli leta 2012 v borbi za tretje mesto na sklepnem tekmovanju pokala Slovenije v Celju. Zakaj omemba teh letnic? Preprosto zato, ker se – razen Gorenja – nobena slovenska ekipa ne more pohvaliti s tako uspešnostjo proti Celjanom, ki so sicer blagovna znamka slovenskega rokometa.

Po podjetnem začetku suhorobarjev in vodstvu s štirimi zadetki, sta se ekipi do konca menjavali v vodstvu. Čeprav so imeli pivovarji v drugem polčasu nekajkrat prednost dveh ali treh zadetkov, kar je bil v tako izenačeni igri res pravi kapital, ga niso znali obdržati. In niso bili kos srhljivki v izdihljajih srečanja. Pri rezultatu 21:21 je Margučev strel s sedmih metrov ubranil vratar Bojić, v preostalih 25-ih sekundah pa so Ribničani unovčili svojo izdatno borbenost. Malo predenj se je oglasil zvočni signal 60. minute igre, je krožni napadalec David Kovačič, junak srečanja, z nizkim strelom po tleh, z osmih metrov skozi noge vratarja Ferlina žogo poslal v mrežo – za veliko ribniško slavje in še večje razočaranje Celjanov. Slednji so na rob srama za poraz pribili sodnika. Ne le gostujoči vratar Klemen Ferlin, ki je pred slačilnico Celjanov dejal, da je »srečanje odločil tretji dejavnik, saj ste videli, ja, sodnika.« Njihov trener Branko Tamše je po odohodu iz Športne dvorane grmel: »Na glas se bom menil, da bo slišala cela Slovenija. Vsak, ki ima pet minut časa, se iz nas brije norca. Še več bi moral povedati v kamro nacionalne televizije.« Po (ne)prespani noči je klubu ponudil odstop. Za neko spletno stran, je trener Celjanov povedal, da je »težko takoj po tekmi povedati, kaj je šlo narobe. Glave so namreč še vroče, a to, kar smo spremljali danes, ni rokomet, to je mesarsko klanje. Tekmo zapuščamo s tremi poškodovanimi igralci. A takšna igra je bila domačinom dovoljena, zato jim čestitam za zmago, nizek rezultat pa vse to potrdi. Kaj več ne bi dodal v teh trenutkih

Sta sodnika, ki sicer nista bila na ravni srečanja, res skrojila zmago Riko Ribnice? Po tako hudih obtožbah bi bilo umevno na tehtnico navedb postaviti tudi drugo utež. Odgovora iz tabora zmagovalcev žal ni bilo, saj je vodstvo Rokometnega društva Riko Ribnica trenerju in igralcem dan pred tekmo prepovedalo dajanje izjav za naš medij.

Sicer pa, rokometnim fantom kapo dol za vrhunski večer, tudi z že nostalgično različico obrambe 3-2-1, s katero je mojstrsko s klopi krmaril trener Siniša Markota in za zmago, ki piše nove strani društva.

(mgć)

Komentarji