Ročna košnja na Bregu

0

Na opuščeni parceli za lično zgrajenim kozolcem na Bregu je ducat vaških mož, članov tamkajšnjega društva Veter, v roke prejelo kose.

Zbrali so se malo po svitu, ob jutranjem žvrgolenju ptic, ko je vse okoli trdno spalo. Večji travnik ob kozolcu, v katerem na leto pripravijo več raznolikih dogodkov, je klical po košnji, zato so v društvu hitro našli soglasje, da ga osnažijo. »Gre tudi za druženje in obujanje spominov na košnjo, saj smo med delom prisluhnili zanimivimi pričevanji vrlih mož, ki so svoj čas velike parcele in senožeti več dni ročno kosili«, je dejal Tomaž Horžen, predsednik društva Veter.

»Pa srečno«, so si dejali, potem, ko so nabrusili kose in za »varno delo« po grlu spustili šilček žganja. Po slabi uri je ducat mož odložilo kose, vmes so travo dali v ostrnice. »Malica, malica«, jih je z razdalje poklicala gospodinja. Na mizo pod kozolcem jim je položila žgance z mlekom in druge dobrote. »Etnografska sekcija, ki deluje znotraj društva, je lani pripravila pravo košnjo, v prihodnje bomo skušali v obujanje tega prelepega običaja vključiti tudi mlade«, je dejal Andrej Klun, prvi predsednik društva Veter.

(I.L.)

 

Komentarji