»TAMBURANJE VA KOSTELĖ« 2015

0

Tudi letos je v času Velike maše potekala tradicionalna kulturno- etnološka prireditev »Tamburanje va Kostelė«.

Tudi letos je v času Velike maše potekala tradicionalna kulturno- etnološka prireditev »Tamburanje va Kostelė«.

Tamburanje je v petek, 14. avgusta, odprla kostelska županja Lilijana Butina. Večer se je nadaljeval s koncertom vokalne skupine DiM iz Delnic in zaključil s koncertom Tamburaške skupine Dupljak.

Praznovanje 15. avgusta se je pričelo s sveto mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja pri Fari, ki jo je vodil Apostolski nuncij v Moskvi msgr. dr. Ivan Jurkovič. Po maši je sledila povorka v ljudskih oblačilih, kjer so se predstavile skupine iz Kostela (Dupljaki, kostevski muzikant Matija Marinč, družina Jurjevič,  Sončki iz vrtca Fara s svojimi starši in članice Društva kostelskih žena Nežica), Kočevja (Vaško društvo Konca vas in Kšd Predgrad – Grajski pevci), Osilnice (Osilniške pevke), Ribnice (FS Grmada), Sodražice (TD Sodražica – »Šedržanke«) Semiča (FS Semiška ohcet), Komende (FS Komenda) in Grada Vrbovsko iz Hrvaške (Udruga žena Moravice).

Čez dan je potekal »Kostevski sajam«, sejem domače in umetnostne obrti, na katerem je svoje izdelke predstavljalo skoraj 60 razstavljavcev. V okviru evropskega projekta Življenje brez meja – Plodovi Kolpe so bile predstavljene tradicionalne obrti in izdelki, kulturna in zgodovinska dediščina, turistična ponudba ter športne in rekreativne dejavnosti na obeh straneh reke Kolpe.

Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, saj so potekale različne delavnice. Najbolj obiskane so bile delavnice na temo gradu Kostel, ki jih je izvajal Pokrajinski muzej Kočevje in otroški kotiček Eve Humar s Čarovnico Sivko, kjer so otroci spoznavali zelišča in iz njih pripravili čarobne mošnjičke, skuhali čisto pravi čarovniški čaj in se posladkali z zeliščnimi bombončki.

Prostovoljno gasilsko društvo Vas-Fara je pripravilo slovesnost ob 90 letnici delovanja in prevzelo novo gasilsko vozilo.

Tamburanje se je zaključilo s »kostevsko veselico«, kjer je za odlično vzdušje poskrbela skupina Hram iz Vipavske doline.

Komentarji