Sajenje krompirja

0

Krompir je vrtnina in poljščina, ki je pogosti člen njivskega ali vrtnarskega kolobarja.

Krompir je vrtnina in poljščina, ki je pogosti člen njivskega ali vrtnarskega kolobarja. Krompir je bazično živilo, in je tako pomembno v prehrani ljudi. V kulinariki poznamo različne jedilne tipe krompirja: jedilni tip A se ne razkuha, je zelo kompakten in tako primeren predvsem za solate in mlad pečen krompir; jedilni tip B je srednji tip, namenjen za praženje, pire in pečenje; jedilni tip C je moknat, primeren predvsem za cvrtje in krompirjevo testo. Poznamo še vmesna tipa AB in BC.

S sajenjem krompirja pričnemo, ko se tla ogrejejo na 7 do 9 oC. Sadimo na medvrstno razdaljo od 60 do 75 cm in v vrsti med 28 in 34 cm. Sorte krompirja, ki nastavijo več gomoljev, sadimo na večjo medvrstno in vrstno razdaljo. Ob zgodnjih saditvah posevek krompirja pokrijemo z agro tkanino.

Za zgodnje sajenje lahko gomolje tudi nakalimo. To omogoča zgodnejši vznik in hitrejšo začetno rast. Nakaljujemo na način, da gomolje 14 dni do 21 dni pred sajenjem postavimo na svetlo pri temperaturi okrog 12 do 15oC, temperaturo lahko tudi zvišamo, če želimo hitrejšo nakalitev. Kaliči naj bodo dolžine 1 do 2cm.

Pri izbiri sorte smo pozorni na: zgodnost sorte, prilagodljivost na rastne razmere, kjer bomo sorto krompirja posadili, barvo kože, barvo mesa, odpornost na bolezni, primernost za skladiščenje in jedilni tip.

V ponudbi Semenarne Ljubljana imamo širok izbor sort semenskega krompirja. Med zelo zgodnjimi sortami najdemo sorto CELTIANE, ki ima krem do svetlo rumenim mesom, v tipu kifeljčarja, ki se tudi dobro skladišči. Spada v jedilni tip AB. V Franciji je bila sorta CELTIANE izbrana za okus leta 2015. Zelo primerna sorta za vrt.

Med zelo zgodnje sorte sodi tudi sorta ROSARA, sorta z rdečo kožo in rumenim mesom, v jedilnem tipu B. Rastline so zelo odporne na vročino.

Med zgodnjimi sortami izstopajo sorte PRINCESS, ki je po kakovosti odlična sorta, z zelo dobrimi kulinaričnimi lastnostmi, zelo odporna na krompirjevo plesen in primerna za vrt.

Sorta PRIMADONNA je univerzalna sorta zgodnjega krompirja. Primerna za nekoliko kakovostnejša tla.

Med zgodnjimi, robustnimi sortami je odlična sorta EVEREST. Rastline imajo hiter vznik, so manj zahtevne za gnojenje in zelo prilagodljive na stresne razmere.

Sorti NATASCHA in CAMEL sodita med zgodnje do srednje zgodnje sorte. Sorta NATASCHA je odlična sorta za pražen krompir, zahteva nekoliko boljša tla. Sorta CAMEL spada med robustne sorte z rdečo kožo in svetlo rumenim mesom.

Sorta LABADIA je srednje zgodnja sorta, rastline so robustne, pridelek se dobro skladišči. Spada v jedilni tip B. Med srednje zgodnje sorte sodi tudi sorta TOSCANA. Sorta TOSCANA je primerna za kakovostnejša tla, pridelek se zelo dobro skladišči.

Med srednje pozne sorte spada sorta RAMOS. Sorta spada v skupino robustnih sort, ki so prilagodljive na stresne razmere. Primerna je za skladiščenje. K poznim sortam sodi sorta MONDEO, ki ima krem meso.

 

Dobro izbira sorte semenskega krompirja vam lahko prinese veliko zadovoljstva pri pridelavi krompirja.

 

Klemen Zabret

SEMENARNA Ljubljana

SAJENJE KROMPIRJA

 

Krompir je vrtnina in poljščina, ki je pogosti člen njivskega ali vrtnarskega kolobarja. Krompir je bazično živilo, in je tako pomembno v prehrani ljudi. V kulinariki poznamo različne jedilne tipe krompirja: jedilni tip A se ne razkuha, je zelo kompakten in tako primeren predvsem za solate in mlad pečen krompir; jedilni tip B je srednji tip, namenjen za praženje, pire in pečenje; jedilni tip C je moknat, primeren predvsem za cvrtje in krompirjevo testo. Poznamo še vmesna tipa AB in BC.

 

S sajenjem krompirja pričnemo, ko se tla ogrejejo na 7 do 9 oC. Sadimo na medvrstno razdaljo od 60 do 75 cm in v vrsti med 28 in 34 cm. Sorte krompirja, ki nastavijo več gomoljev, sadimo na večjo medvrstno in vrstno razdaljo. Ob zgodnjih saditvah posevek krompirja pokrijemo z agro tkanino.

 

Za zgodnje sajenje lahko gomolje tudi nakalimo. To omogoča zgodnejši vznik in hitrejšo začetno rast. Nakaljujemo na način, da gomolje 14 dni do 21 dni pred sajenjem postavimo na svetlo pri temperaturi okrog 12 do 15oC, temperaturo lahko tudi zvišamo, če želimo hitrejšo nakalitev. Kaliči naj bodo dolžine 1 do 2cm.

 

Pri izbiri sorte smo pozorni na: zgodnost sorte, prilagodljivost na rastne razmere, kjer bomo sorto krompirja posadili, barvo kože, barvo mesa, odpornost na bolezni, primernost za skladiščenje in jedilni tip.

 

V ponudbi Semenarne Ljubljana imamo širok izbor sort semenskega krompirja. Med zelo zgodnjimi sortami najdemo sorto CELTIANE, ki ima krem do svetlo rumenim mesom, v tipu kifeljčarja, ki se tudi dobro skladišči. Spada v jedilni tip AB. V Franciji je bila sorta CELTIANE izbrana za okus leta 2015. Zelo primerna sorta za vrt.

Med zelo zgodnje sorte sodi tudi sorta ROSARA, sorta z rdečo kožo in rumenim mesom, v jedilnem tipu B. Rastline so zelo odporne na vročino.

Med zgodnjimi sortami izstopajo sorte PRINCESS, ki je po kakovosti odlična sorta, z zelo dobrimi kulinaričnimi lastnostmi, zelo odporna na krompirjevo plesen in primerna za vrt.

Sorta PRIMADONNA je univerzalna sorta zgodnjega krompirja. Primerna za nekoliko kakovostnejša tla.

Med zgodnjimi, robustnimi sortami je odlična sorta EVEREST. Rastline imajo hiter vznik, so manj zahtevne za gnojenje in zelo prilagodljive na stresne razmere.

Sorti NATASCHA in CAMEL sodita med zgodnje do srednje zgodnje sorte. Sorta NATASCHA je odlična sorta za pražen krompir, zahteva nekoliko boljša tla. Sorta CAMEL spada med robustne sorte z rdečo kožo in svetlo rumenim mesom.

Sorta LABADIA je srednje zgodnja sorta, rastline so robustne, pridelek se dobro skladišči. Spada v jedilni tip B. Med srednje zgodnje sorte sodi tudi sorta TOSCANA. Sorta TOSCANA je primerna za kakovostnejša tla, pridelek se zelo dobro skladišči.

Med srednje pozne sorte spada sorta RAMOS. Sorta spada v skupino robustnih sort, ki so prilagodljive na stresne razmere. Primerna je za skladiščenje. K poznim sortam sodi sorta MONDEO, ki ima krem meso.

 

Dobro izbira sorte semenskega krompirja vam lahko prinese veliko zadovoljstva pri pridelavi krompirja.

 

Klemen Zabret

SEMENARNA Ljubljana

Komentarji