Še ena izjemno uspešna sezona šahistov OŠ Ob Rinži!

0
Ajša Delić, Nuša Nisa Šertelj, Lia Grišin, Kiani Nia Šertelj.

Po točno desetih letih zopet državna ekipna kolajna deklic do 12 let

Po lanski izjemno uspešni sezoni, ko so naši dečki do 15 let (v ekipi sta nastopali tudi dve dvanajstletni deklici, Ana Marija Petković in Tinkara Lavrič) osvojili drugo mesto na državnem ekipnem prvenstvu, smo v letošnjem šolskem letu pričakovali bistveno slabše rezultate. Večina naših tekmovalk in tekmovalcev je namreč prešla v višjo starostno skupino, torej v težjo konkurenco, Vasja Aćimović pa je končal osnovno šolo. Vendar se to ni zgodilo. Tokrat so zablestele deklice do 12 let, in to natanko deset let po osvojeni prvi državni kolajni. Aprila 2007 je namreč ekipa mlajših deklic v postavi Barbara Aljaž, Nina Krže, Valentina Colnar in Katja Trdan, osvojila drugo mesto na državnem prvenstvu. Slednje seveda danes že dokončujejo univerzitetne študije. Tokrat so bronasto odličje priigrale Ajša Delić, Lia Grišin, Kiani Nia Šertelj in Nuša Nisa Šertelj.

Začetek šolskega leta je le medlo nakazal nekaj možnosti za dobre uvrstitve. Naš prvi favorit za morebiten posamičen dosežek Sergej Aćimović je moral zaradi bolezni izpustiti regijsko kvalifikacijsko tekmovanje, zato se državnega prvenstva ni mogel udeležiti. Izkazal pa se je sedemletni Igor Jalovec, ki je zmagal na regijskem tekmovanju v kategoriji dečkov do 12 let, pa tudi na državnem prvenstvu se je uvrstil v sredino lestvice. Poleg zanesljivo uvrščenih Ane Marije Petković in Tinkare Lavrič v skupini deklic do 15 let sta se državnega prvenstva udeležili še Lia Grišin in Kiani Nia Šertelj do 12 let, ki sta lahko nastopili zaradi manjšega števila deklic na tekmovanju. Vse so solidno nastopile, še najbolje Ana Marija Petković, ki se je uvrstila v prvo deseterico, vendar je bila kolajna v tako močni konkurenci vseeno nedosegljiva.

Tako smo se najprej veselili uspeha naših učenk in učencev na klubskih tekmovanjih. Še pred novim letom, torej pred prestopom v višjo starostno konkurenco, sta Ana Marija Petković in Tinkara Lavrič osvojili srebrni kolajni v kadetski ligi do 12 let. Po novem letu pa je prišlo mladinsko državno prvenstvo, najpomembnejše vsakoletno tekmovanje mladih šahistov, kjer se odloča tudi o udeležbi na evropskem in svetovnem prvenstvu. V počasnem šahu je Ana Marija Petkovič, tokrat že v skupini do 14 let, osvojila šesto mesto, Igor Jalovec je bil četrti do 8 let, Sergej Aćimović pa četrti do 14 let. Kolajni pa sta padli na pospešenem šahu: Igor Jalovec je postal državni prvak, Ana Marija Petković pa je bila tretja.

Upanje na uspeh pa nam je dalo tudi regijsko osnovnošolsko ekipno tekmovanje. Ekipa v postavi Sergej Aćimović, Ana Marija Petković, Tinkara Lavrič, Igor Jalovec in Jernej Puž, je namreč osvojila prvo mesto pred ekipo OŠ Zbora odposlancev, ki je vedno nevaren nasprotnik, saj se že nekaj let uvrščajo v sam državni vrh. Na državnem prvenstvu marca v Dravogradu (namesto Jerneja Puža je nastopil Alen Rajšel) je ekipa nastopila zelo solidno, vendar lanske kolajne ni ubranila. Osvojila je, brez Vasje Aćimovića, ki je postal srednješolec, še vedno odlično šesto mesto. Zato pa so v Dravogradu zablestele deklice, ki so se na državno prvenstvo uvrstile šele kot rezervna ekipa, saj so na regijskih kvalifikacijah zmagale Ižanke. Ekipa v postavi Lia Grišin, Kiani Nia Šertelj, Nuša Nisa Šertelj in Ajša Delič, je osvojila nepričakovano odlično četrto mesto. Tako smo imeli pred državnim prvenstvom v mlajši konkurenci, ki je potekalo 22. in 23. aprila v Kranju, že kar nekaj upanja, čeprav smo vedeli, da bo konkurenca tudi tukaj zahtevna.

Na državnem prvenstvu do 9 let je ekipa OŠ Ob Rinži osvojila zelo solidno sedmo mesto. Med posamezniki je lanski prvak do 7 let Igor Jalovec osvojil drugo mesto do 8 let, vendar z odličnim skupnim rezultatom, bil je namreč osmi med kar 86 tekmovalci. Novinka Nuša Nisa Šertelj pa je osvojila drugo mesto do 7 let in osmo mesto v skupni uvrstitvi.

Končno je prišlo še ekipno tekmovanje do 12 let. Deklice so bile šele osme nosilke med 11 ekipami, vendar so osvojile odlično tretje mesto! Tekmovanje je bilo napeto vse do zadnjega kroga, v katerem so naše šahistke premagale drugouvrščeno ekipo Osnovne šole Angela Besednjaka iz Maribora. Zmagala je ekipa Osnovne šole Nove Jarše, za katero nastopa drugokategornica Vesna Mihelič z ratingom 2038, ki je dosegala že visoke rezultate na evropskih in svetovnih prvenstvih. Bronaste kolajne za OŠ Ob Rinži so priborile Ajša Delić, Lia Grišin, Kiani Nia Šertelj in Nuša Nisa Šertelj.

Tomaž Cokan

Komentarji
Deli
Prejšnji članekPolicija poroča
Naslednji članekVlom v kočevsko pošto